Српска економија

Тренд одлива становништва из Србије у иностранство и даље постоји. Наши држављани највише одлазе у Немачку, Швајцарску, Аустрију, Норвешку, а од прекоокеанских земаља "другу кућу" проналазе у Америци и Канади.

Зато је Влада Србије формирала Координациони тим за праћење токова из области економских миграција. Др Владимир Гречић годинама је указивао на проблем сеобе Срба, пре свега "одлива мозгова". Он је један од експерата у области демографије и миграција који поред представника републичке владе чине новоформирани Координациони тим.

Традиционално после фебруарског Светског економског форума у Давосу у марту следи Копаоник бизнис форум. Ове године форум се одржава под називом "Десет година после велике светске економске кризе". О томе шта се очекује на двадесет и шестом по реду окупљању стручњака из различитих области економије и привреде за Српску економију говори Толица Спасојевић, успешни приведник и члан Председништва Савеза економиста Србије.

Колико малим и средњим предузећима значи финансијска и стручна помоћ Развојне агенције Србије проверили смо са Аном Жегарац, директорком Сектора за међународну сарадњу. Наша саговорница истиче да је до сада подршку Агенције добило више хиљада предузећа, као и да је реализовано више од 1.500 уговора чија вредност премашује две милијарде динара.

Представљамо вам регионални пројекат "100 највећих" којем се недавно прикључила и Србија. До сада је тај пројекат успешно реализован у Босни и Херцеговини и у Црној Гори. У рубрици "Три питања за привреднике", о изазовима српске привреде и конкурентности наших производа на страном тржишту разговарали смо са признатим банкарским стручњаком Војиславом Лазаревићем.

Уредница емисије: Данка Милошевић

број коментара 0 Пошаљи коментар