Маска демона

Италијански црно-бели хорор филм снимљен 1960. године у режији Марија Баве, познат као номинално дебитантско остварење Бавине филмографије, али и као један од најзначајнијих остварења жанра у италијанској кинематографији 1960-их. Представља слободну адаптацију новеле Виј руског књижевника Николаја Гогоља. (La maschera del demonio, 1960)

Протагонисткиња је молдавијска вештица коју у 17. веку на смрт осуди сопствени брат, али која се након две стотине година диже из мртвих како би се осветила његовим потомцима и покушава да се инкарнира у тело своје пра-пра-пра унуке.

Иако је Бави ово формално био први филм, пре тога је већ стекао богато режисерско искуство, најчешће тако што је довршавао пројекте који су други били напустили, укључујући опус свог ментора Рикарда Фреде, са којим је делио склоност према хорор жанру.

Снимање филма је било облежено потешкоћама, али је без обзира на то доживео велики успех. Иако су сцене насиља биле шокантне за тадашње прилике, углавном су избегнути проблеми са цензуром.

Улоге: Барбара Стил, Џон Ричардсон, Иво Гарани...

Режија: Марио Бава

број коментара 0 Пошаљи коментар