Обећање

Документарни филм "Обећање" аутора Душана Гајића и редитеља Жељка Мирковића, произведен у продукцији SEETV и Optimistic film-а у августу 2016, до сада је већ освојио 9 међународних награда за документарни филм на фестивалима у Србији, Француској, САД и Италији. Филм је приказан на програмима ТВ станица у Шпанији, САД и Француској.

Обећање је филм о необичном подухвату једне француске породице која се настанила у селу Рогљеву код Неготина, како би заједно са мештанима производила органско вино за међународно тржиште.

Почетком прошлог века Рогљево је било необично просперитетно за једно удаљено село у Источној Србији. Вина из Неготинске Крајине била су присутна на изложбама у Паризу, Лондону и Бордоу, трговина са Европом је цветала. Данас, сто година касније, овај крај је сиромашан и напуштен. Изненада, у месту из којег сви желе да оду, појавила се француска породица са ентузијазмом и вером да су пронашли један од најбољих винских региона на Балкану, а можда и у Европи!

Долазак странаца унео је нову динамику у успавано село: код неких мештана је пробудио велике наде, а код других - велики отпор и неповерење.

Фасцинирани поднебљем и архитектонском целином старих винских подрума у Рогљеву и околним селима, Французи су одлучили да несто покушају. "Када смо први пут дошли, Рогљево нам је изгледало као успавана лепотица из неког прошлог, златног доба. Рекли смо себи, хајде да пробамо да је пробудимо", каже Сирил Бонзиро, винар из Бургундије који је своју судбину везао за Неготинску крајину.

"Долазак Француза скренуо је пажњу на парадокс да овај крај пропада упркос свом природном богатству", казе Душан Гајић, новинар и ко-аутор филма Обећање. "Овај филм је и прича о сукобу менталитета и предрасуда, о томе како видимо себе и спољни свет и како нас виде други."

"Очекујем да ће ово бити филм који инспирише људе, али и који ће отворити дијалоге о томе како је могуће пробудити Успавану Лепотицу из зачараног сна, што на неки начин предстваља и овај наш регион и његове неостварене потенцијале у много аспеката" - каже редитељ и копродуцент филма Жељко Мирковић.

Документарни филм има верзије од 52 и 74 мин. Пројекат "Обећање" подржали су Филмски Центар Србије и фонд "Креативна Европа" Европске Уније.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 22:52) - Ana [нерегистровани]

Bravo

Odlican film... Preporuka za jos jednu reprizu na Vasem kanalu

(среда, 13. феб 2019, 11:55) - Borislav Jovičin [нерегистровани]

Bravo cista 10

Odlican dok.film