Милован Ђилас

Осма епизода: Дисидент

Милован Ђилас је први у свету од високих функционера комунистичких партија вратио партијску књижицу. Његова партијска књижица носила је број 4. Али шта је заправо дисидент и да ли је Ђилас био први дисидент? Које услове неко треба да задовољи како би био назван дисидентом? Ко је у СФРЈ био полудисидент а за кога можемо рећи да је државни дисидент? Да ли су и какви дисиденти Крлежа, Добрица Ћосић, Бранко Ћопић, Александар Ранковић, Марко Никезић, Михајло Михајлов у односу на Милована Ђиласа? Осма епизода се бави Ђиласовим дисидентством и утицајем његових књига и текстова у свету, на Истоку и на Западу. Да ли је CIA учествовала у писању Нове класе Милована Ђиласа која је широм света штампана у неколико милиона примерака? Како је књига Нова класа доспела у СФРЈ? Како је Че Гевара доживео Нову класу, како Вацлав Хавел а како Адам Михњик?

Учесници: Љубомир Ђукић дипломата и публициста, Срђан Цветковић, историчар, Београд, Иво Голдштајн, Милан Ристовић, историчар, Веселин Павлићевић, публициста, Подгорица, Матија Бећковић, Томаж Ивешић, историчар, Љубљана, Микоња Кнежевић, филозоф и теолог, Београд, Даниел Ивин, историчар, Загреб, Александар Милетић, историчар, Београд, Твртко Јаковина, историчар, Загреб, Александар Илич, преводилац и дипломата, Вељко Станић, историчар, Београд, Париз, Мате Мештровић, историчар, САД, Загреб, Ратко Божовић, Небојша Дамјановић, Београд, Брано Мандић, књижевник, Подгорица, Рајко Даниловић, адвокат, политички социолог, Београд.

аутор: Ненад Милошевић
монтажа и музика: Бојан Перишић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. феб 2019, 12:17) - Đorđe, MARMOR [нерегистровани]

Veselin

Znajući koliko se Veselin decenijama zanimao za ličnost i delovanje Milovana Đilasa, verujem da ćemo i zbog toga postati svi bogatiji u saznanjima o ovom Velikom Čoveku.