Теслин народ: Хелен Делић Бентли

Хелен Делић Бентли је била врхунски новинар, менаџер, а имала је и сјајну политичку каријеру: била је америчка конгресменка 10 година.

Као председник Савезне поморске комисије била је задужена за трговачку морнарицу САД и тиме постала највише рангирана жена у администрацији председника Никсона. Била је управник Луке у Балтимору, држава Мериленд - једне од најчувенијих у Америци. Од 2006 године ова лука носи њено име - Лука Балтимор, Хелен Делић Бентли. Проглашена је за 10 најважнијих жена државе Мериленд, од њеног постанка.

Серијал представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце Аполо програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чије је име уткано у историју. У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи "100 знаменитих Американаца", али и занимљивости попут оне да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

Теслин народ рађен је у продукцији Optimistic film-а и РТС-а, на иницијативу Тesla Science Foundation из Филаделфије, а серијал су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић.

Редитељ и продуцент је Жељко Мирковић, а у улози Николе Тесле је Џек Димић.
У серијалу се појављује преко 70 истакнутих Срба који су својим радом и дистигнућима обележили Сједињене Америчке Државе.

број коментара 0 Пошаљи коментар