Ново Брдо: Град сребрни у истину и златни

Редакција за културу и уметност КУП-а премијерно приказује документарну емисију "Град сребрни у истину и златни" посвећену Новом Брду, једном од најзначајнијих и највећих градова средњовековне Србије, с циљем очувања и представљања српске културне баштине на Косову и Метохији.

Новобрдска тврђава је подигнута у 14. веку, на врху Мале планине на Косову и Метохији. Први пут се помиње 1326. године као познато рударско и трговачко место у коме се живело по закону града Новог Брда. Било је познато по великом рудном богатству, посебно по гламском сребру које је у свом саставу садржало и злато.

Будући да у последњих пола века није било археолошких истраживања на Новом Брду и да се са сигурношћу није знало ко је град подигао, најновија истраживања потврдила су да на Новом Брду нема трагова Рима и Византије и да је град оригинално дело српских владара, односно да је град изградио српски владар. На иницијативу српске заједнице Општине Ново Брдо, велике конзерваторске радове на тврђави је 2016. организовао Унеско, док је на конзерваторским радовима ангажован археолог др Марко Поповић из Археолошког института у Београду.

Емисија "Град сребрни у истину и златни" је посвећена значају и моћи средњовековног Новог Брда, развоју рударства, трговачким везама и ковницама новца, утврђењу и његовој архитектури, владарима који су столовали у време када је Ново Брдо постало важно рударско, трговачко и политичко средиште средњовековне Србије, у време Лазаревића и Бранковића, али и о томе ко су били становници града, како су живели, чиме су се бавили, шта нам говоре откривене грађевине и покретни материјал: оружје, оруђе, предмети од стакла и керамике, накит и новац.

У емисији учествују: др Марко Поповић, мр Гордана Симић, др Вујадин Иванишевић, др Весна Радић и проф. др Ирена Шпадијер.
Главни и одговорни уредник КУП-а: Небојша Брадић
Аутор емисије: Светлана Илић
Стручни консултант: др Марко Поповић
Извршни продуцент: Светлана Бандић
Главни организатор: Срђан Бољевић
Сниматељ звука: Миљан Ђукић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Директор фотографије: Периша Ђинђић
Графички дизајн: Бојан Филиповић
Монтажер: Милица Живојиновић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 14. дец 2018, 10:21) - Zak [нерегистровани]

Bravo

Poštovani,
samo što više ovakvih emisija, bravo!