Вавилон

Вавилон читаоцима у новембру представља нови роман Жарка Радаковића, Кречење. У интервјуу за Вавилон, Радаковић говори о свом односу према '68-ој, о писцима пријатељима из младости проведене у Земуну, о свом доживљају писања и о томе како из дневника израста роман.

Награду Вукове задужбине за научни допринос управо је добила Марта Фрајнд која је у престижној библиотеци Несанице, Књижевне општине Вршац, објавила је књигу У трагању за Лазом Костићем, плод њеног дугогодишњег бављења делом великог Лазе Костића. Марта Фрајнд важи за једну од најбољих познавалаца драме и позоришта код нас.

Песник и прозаиста, Звонко Карановић, такође је добитник једне књижевне награде ове године. У питању је "Рамонда сербица" која се додељује за целокупно књижевно дело и допринос књижевности и култури. Карановић за Вавилон чита једну песму из нове збирке Иза запаљене шуме, а о његовој поезији говори књижевни критичар Драган Јовановић.

Вавилон је искористио прилику када је у београдском Пароброду ове јесени одржана промоција књиге Џез бит, о утицају џеза на дела бит генерације и обратно, коју је изабрао, превео и приредио Војо Шиндолић, песник и преводилац из Дубровника. Шиндолић је ренесансна личност која спаја књижевност, музику и визуелну уметност. Студирао је компаративну књижевност у Београду и Колораду, био је један од уредника култног југословенског музичког часописа, Џубокс, а бави се и сликарством.

Вавилон је у новембру био и у посети Читаљки - Седељки, догадјају који се током зиме одиграва у београдском Полету, а организују га преводилац Ана Ростокина и Елисавета Мусатова. Читаљка је замишљена као окупљање свих оних који желе да заједно читају књиге и да се друже а припадају или српској или руској заједници или обема. Свима који воле да размењују књиге, идеје, слушају музику уче руски или српски или већ познају оба језика и културе.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

број коментара 0 Пошаљи коментар