Театрологике: Мирјана Карановић

У овој епизоди серијала Театрологике говори Мирјана Карановић, изузетна уметница и друштвено одговорна личност.

Када се са 23 године појавила у насловној улози у филму "Петријин венац" било је јасно да је реч о вансеријској глумици. Дипломирала 1984. на Факултету драмских уметности у Београду, улогом у представи Велико и мало Бото Штрауса. Више од три деценије професионално се бави глумом на позоришним сценама Србије и бивше Југославије. Поред наступања на матичној сцени Југословенског драмског позоришта, играла је на сценама Звездара театра, Београдског драмског позоришта, Битеф театра, Атељеа 212, Камерног театра 55, Центра за културну деконтаминацију и др, а гостовала је и на сценама у Сплиту, Дубровнику, Ријеци, Сарајеву, Новом Саду, Суботици.

Добила је све релевантне награде за позориште и филм у Србији и региону, неке и више пута. Има Награду "Златни медвед'' на Берлинском филмском фестивалу и Француски орден виеза културе и уметности.

За друштвени ангажман и суочавање са савременим друштвеним и проблемима из прошлости је такође добила велики број награда, укључујући и награду "Освајање слободе".

Серијал "Театрологике" је посвећен уметницима из региона који у овом тренутку у позоришту стварају инспирисани савременошћу. Они се у својим остварењима баве актуелним проблемима који оптерећују савремени свет или класична дела тумаче из визуре овог времена. То су представници генерације која другачије ствара у позоришту и која другачије мисли о друштву.

Аутор и уредник: Оливера Милошевић
Сниматељ: Владимир Ђурић
Монтажа: Богдан Чургуз
Редитељ: Срђан Ћешић

Серијал је реализован уз помоћ Министарства за културу и информисање.

број коментара 0 Пошаљи коментар