Међународни филмски студентски камп "Интеракција 2018"

Већ 13 година, студенти филмских школа из читавог света континуирано долазе у Србију, на бесплатни филмски камп Интеракција.

Овог лета, од пријављених 100 кандидата на Конкурсу, изабрано је 15 младих документариста- студената режије, продукције, дизана звука и монтаже. Подељени у три тима- снимали су документарце у Ивањици, Ужицу и Чачку.

На Интеракцији је све посвећено документарном филму али непретенциозно- кроз дружења, размену искустава и сталну жељу свих укључених да деле оно што се током кампа научи.

Иницијатори овог несвакидашњег међународног стваралачког пројекта, Независни центар Филмарт, желели су да овим пројектом допринесу афирмацији наше земље и стваралаштва младих, кроз међународну сарадњу, културну размену и комуникацију.

Дејан Петровић, редитељ и директор Филмарта: „Циљ нам је био да направимо место где ће се у Србији студенти различитих филмских школа из читавог света окупљати, упознавати и где ће- кроз заједничку продукцију документарних филмова, размењивати знања и искуства...И да, након Интеракције сва стечена знања и контакте успешно искористе да би унапредили свој професионални развој, каријеру...„

Овогодишњи међународни студентски камп „Интеракција 2018" одржан је од 11. до 28. августа- петнаест учесника, студената филмских академија из света, подељени у три екипе снимили су три документарна филма на територији Ужица, Чачка и Ивањице. По завршетку снимања, учесници су се окупили у Пожеги, где су током десетодневног боравка монтирали филмове али и учествовали у пратећим програмима кампа (радионице, пројекције документарних филмова, слободне активности).

Истовремено са одржавањем кампа „Интеракција 2018", Филмарт већ осам година спроводи и међународни мастерклас „Интердок" (16 учесника). Док су млади документаристи Интеракције монтирали своје филмове, полазници Интердока су слушали предавања о креативном документарном филму од домаћих документариста- професора Драгана Елчића и редитеља Младена Матичевића. У оквиру редовног програма „Interscreen" свим учесницима су приказани бројни, пажљиво изабрани краткометражни и дугометражни документарни филмови. Одржан је и програм „Интер, Видео, Акција", резиденцијални програм за домаће видео- уметнике.

Свечана премијера филмова снимљених током међународног студентског филмског кампа „Интеракција 2018", уприличена је 27. августа у дворани Kултурног центра Београда.

Током протеклих 11 година, континуиране реализације пројекта бесплатног студентског филмског кампа Интеракција, учествовало је 219 младих синеаста из 53 земље, снимљена су 44 документарца.
Освојено је (до сада) 15 награда на филмским фестивалима у земљи и иностранству, између осталих и Златна плакета Београда за најбољи домаћи филм у селекцији краткометражног документарног филма (за филм „Украс света" на 63. Београдском фестивалу документарног и карткометражног филма) као и награда за најбољу фотографију за филм „Рингишпил", на Kустендорфу 2015.

Међународни студентски филмски камп „Интеракција" се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и уз подршку многобројних пријатеља пројекта из јавног, независног и бизнис сектора.
Другу годину заредом, генерални медијски партнер овог међународног културолошког пројекта је Радио-телевизија Србије.
Уредник емисије: Бојан Босиљчић

број коментара 0 Пошаљи коментар