Право на сутра: Нада и стрепња

Леп је осећај када из темеља ниче кућа, када се слаже цигла на циглу, блок на блок, када иза мајсторских руку oстају нови зидови и небо изнад обележеног парчета земље чека кров који ће покрити нечији будући дом.

Нарочито је дирљиво када тај дом чекају они којима је кров над главом сан који сањају дуго. У селу Бушинце ниче кућа за вишечлану породицу самохране мајке Драгане Стојковић, која је као жртва породичног насиља пре пуних шест година напустила дом и са својом децом донекле пронашла мир у привременом смештају у суседном селу Тиринце.

Посећивали смо Стојковиће у више наврата. Услови у којима одрастају Драганина деца дирнули су многе до којих је порука стигла. У нашој емисији чуло се и обећање да ће добити кров над главом.

Уз помоћ институција и људи великог срца, Стојковићи ће се до јесени уселити у нову кућу. Стефан, најстарији син Стојковића, однедавно ради као помоћни радник у ОШ "Десанка Максимовић" у Косовској Каменици. Брзо смо схватили да овде школа није само образовна институција. На подручју, где осим запослења у школству, здравству, образовању, за младе људе пословних шанси готово да нема, енергична директорка школе, пуна предузетничких идеја, осмишљава и полако реализује један по један пројекат.

Испратили смо и матуранте из Шилова на вече које се памти целога жвота, а са малишанима из овога места гледали смо веселу дечју позоришну представу...

Међутим, на сурову косовскометохијску реалност подсећају нас у Сувом Долу код Липљана, где је група Албанаца недавно упала у школско двориште, малтретирала децу која су се ту играла и демолирала школску згаду.

Уредница емисије: Татјана Манојловић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажер: Горан Томић
Редитељ: Бојан Воркапић

број коментара 0 Пошаљи коментар