Нуклеарни објекти Србије

Институт Винча, водећа је научно-истраживачка организација у Србији, од националног је значаја и брине о подизању стандарда и квалитета живота грађана. Области истраживања су физика, хемија, биологија, енергетика, заштита од зрачења, као и заштита животне средине.

У оквиру института је и Јавно предузеће "Нуклеарни објекти Србије", које је основала Влада Републике Србије чији је приоритет нуклеарна сигурност и безбедност, као и заштита грађана од могућег штетног јонизујућег зрачења.

Окружени смо производима који у себи садрже опасне супстанце, и када се њихов животни век заврши, ако се не збрину по стандардима, лако могу доспети у животну средину.

Тема данашње емисије је заштита, третман и складиштење радиоактивног отпада, контрола квалитета ваздуха.

Кроз низ занимљивих тема о појму и важности радиоекологије, појму радиоактивности у природи, радиоактивном отпаду, зрачењу и контаминацији, као и заштити, воде нас врхунски образовани стручњаци у својим областима, запослени у Нуклеарним објектима Србије.

Саговорници су: директор Далибор Арбутина, проф. др Наташа Лазаревић, проф. др Иван Кнежевић, проф. др Милутин Јевремовић, и др.

Уредник Александра Стојановић
Редитељ Ненад Кркелић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 08. мај 2018, 13:19) - anonymous [нерегистровани]

Koliko je radioaktivnih ili toksicnih raketa i bombi palo na Srbiju i gradove?

Da li je neko merio radijaciju po gradovima.Prema univerzitetu u Solunu svaka krstareca raketa nosi 2,5 kg uranijuma radi stabilizacije putanje i verovatno kontaminacije u skrivenom nuklearnom ratu.Kako je na nis pala 71 raketa, postoje li merenja sa podrucja aerodroma, kasarni, brda gde su gadjane pvo i slicno!Postoje li i podaci o tim krstarecim raketama jer je vojska nalazila i neeksplodirale, koliko su radioaktivne i koji opasan otpad nose na sebi!Tokom 78 dana rata Niš je bombardovan čak 40 puta.Na grad su ispaljena 324 projektila, od toga 161 avionska bomba, 71 krstareća raketa i 8 grafitnih projektila kojima su gađana elektro postrojenja. Bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi.Niš je 52 dana bio pod vazdušnom opasnošću, a sirene su se oglašavale 129 puta.Poginulo je 56 ljudi a preko 200 je ranjeno.Od tog broja 25 su bili civili, 21 pripadnik VJ i 10 pripadnika MUP-a.