Три приче са Дунава

Просторна културно-историјска и природна целина Голубачки град једна је од најатрактивнијих туристичких дестинација на Дунаву.

Због својих карактеристика, вредности и приоритетне туристичке намене добио је посебан режим организације, уређења, коришћења и заштите. Обнова Голубачке тврђаве подразумева реконструкцију и конзервацију тврђаве, изградњу путне обилазнице и пробијање тунела, изградњу визиторског центра, уређење инфраструктуре као и изградњу обалоутврде. И док је твђава градилиште, већ увелико ради и Центар за посетиоце и део археолошког парка у оквиру Туристичког простора Тврђава Голубачки град.

На северном Кучају, на путу Голубац - Туријан налази се манастир Туман, посвећен Светом Арханђелу. Некад женски манастир, данас одржава младо братство. Већина њих је завршила један или два факултета, имају и докторске титуле. Братство је на себе преузело читав посао реновирања и сређивања манастирског имања, сталну борбу са мајсторима, и бригу око стоке, пчела, башти. Манастир је јединствен и по томе што се у њему налазе мошти два свеца.

Општина Велико Градиште свој привредни развој види у туризму. Сви планови развоја и улагања инвеститора везани су за ову област, али су подједнако добри, како за туристе, тако и за саме грађане. Сребрно језеро је центар туристичке понуде, али и покретач развоја општине.

Уредник: Светлана Зрилић
Сниматељ: Димитрије Хаџи Николић

број коментара 0 Пошаљи коментар