Како смо матирали жуту даму

Како смо матирали жуту даму је документарни филм о емпатији, нежности, пожртвованости медицинског особља у лечењу деце оболеле од туберкулозе с краја педесетих до осамдесетих година прошлог века у Институту за туберкулозу и плућне болести у Београду.

Туберкулоза, или како је песник назива" жута дама", тада је била смртоносна болест, која је попут праве пошасти покосила милионе људи. Туберкулозом се заразио огроман део становништва и у нашим крајевима. Најосетљивија су била деца. Болест се лечила дуго, мукотрпно, уз много личног одрицања свих који су били у контакту са малим пацијентима. Болесној деци болница је била и кућа и школа, а здравствени радници и наставници - њихова привремена породица.

Данас бисмо, без имало патетике рекли да су актери овог филма били прави" бесребреници", радећи по постулатима светих Врача Дамјана и Козме. То време морамо сачувати од заборава, стално се подсећајући да нико нема важнију мисију него ми, медицински радници, јер од нас често зависи живот нашег ближњег.

Аутор филма: др Нада Васић, кардиолог, Клиника за пулмологију КЦС у Београду

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 03. апр 2020, 00:05) - Milan Nish [нерегистровани]

Lep dokumentarni film

Veoma lep dokumentarni film o deci koja su obolela od tuberkuloze. Lepe i jezive priče lekara, medicinskih sestara, negovateljica.