Културни центар

"У славу култа трагедије" - поднаслов је представе "Планина Олимп" Јана Фабра која је обележила овогодишњи Битеф и чији је револуционарни двадесетчетворочасовни телевизијски пренос јавности упутио снажну поруку.

Произашла из људског доживљаја света, трагедија јесте један од темељних цивилизацијских појмова. Установљена у античкој Грчкој као драмска форма, она је опстала, развијала се и гранала кроз дуги временски период. У вечерашњем Културном центру биће речи о трагедији и трагизму као историјском феномену, али и феномену савременог света. О томе размишљају: филолог, проф. др Јелена Пилиповић, драматург и писац Даница Николић Николић, редитељ, писац и визуелни уметник Јан Фабр, редитељ, проф. Јанко Баљак, визуелна уметница, др Јелена Трајковић, песници Ана Марија Грбић и Срђан Гагић, музиколог Ксенија Стевановић, редитељ Стеван Бодрожа, филозоф, сициолог и антрополог Бруно Латур.

Биће речи о издању "Ноћни двевник" Јана Фабра, изложби Срђана Ђилета Марковића у Галерији Њу момент, изведби београдског уметника Драгана Илића на манифестацији Арс електроника у Линцу, о издању "Културна дипломатија: уметност, фестивали и геополитика", књизи Лоре Малви "Визуелна и друга задовољства", збирци поезије Маје Солар "Без зачина".

Културни центар обележава јубилеј 105 година од најчувеније поморске трагедије и 20 година од снимања филма "Титаник".

Осветлиће се феномен бинџовања - маратонског гледање серија, који је узео маха захваљући развоју онлајн медија сервиса.

Словеначки позоришни редитељ Јернеј Лоренци издваја позитивне и негативне утиске из властитог културног видокруга

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала и емисије: Данијела Пурешевић
Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић
Монтажер: Горан Мијић

Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Предраг Петровић, Тамара Петковић

број коментара 0 Пошаљи коментар