Оне су померале границе: Право сунца

Чињеница да је жена у Србији тек половином 18. века добила право да може слободно да долази у цркву, да пре Доситеја Обрадовића није смела да похађа школу, да је за романтичаре она била само љубавница, а тек за време националног покрета, национална васпитатељка.

И тако у наредних 150 година, није била човек, била је заиста само жена, пише у једном од најстаријих есеја о положају жена код нас, зато се сада она -жена, пише даље у њему, бори за право, да и она буде човек.

Нови серијал Документарне редакције РТС-а "Оне су померале границе" посвећен је управо овим женама - женама револуционаркама у нашем друштву. Прва емисија "Право сунца" говори о невероватној а заборављеној књижевници, Јелени Ј. Димитријевић (1862-1946) која је своју борбу "наспрам свих" започела одмах после повлачења Турака из Србије.

Жена-лавица која је у својој 65. години сама обишла цео свет, говорила 6 језика, дружила се са најпознатијим женама света, и најскривенијим женама по харемима блиског истока и остала енигма у многим сегментима својих активноси и до дана данашњег.

Уредник серијала Оливера Панчић

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 04. јан 2017, 22:34) - Zoran [нерегистровани]

Zaboravljene

Hvala vam za emisiju o jednoj nesvakidašnjoj ženi, umetnici, potpuno zapostavljenoj a izuzetno svestranoj. Osobi koja bi za današnje vreme rušila tabue a mogu zamisliti kako je izgledalo u njeno vreme. Srećom ste je vi i Politikin zabavnik otrgnuli od zaborava.