Црвене ципелице

"Црвене ципелице" по мотивима "Чаробњак из Оза" је инклузивна представа за децу у форми мјузикла коју изводе четрдесеторо деце са сметњама у развоју (аутизам, развојна дисфазија, оштећен слух, поремећај пажње и Аспергеров синдром) и уз помоћ браће и сестара чине ансамбл узраста од 6-16 година, окупљени при Удружењу за афирмацију дечјег стваралаштва "Свитац".

Ово удружење је основано у циљу афирмације у области социјалне интеграције и инклузије деце у све видове друштвеног живота и промовисања социјалне инклузије. Културна инклузија деце са сметњама у развоју јако је ретка и овакав вид њиховог укључивања је до сада био скоро неприметан. Самим тим што ће их у најбољем светлу видети њихови вршњаци, могуће је да промени предрасуде и смањи критеријуме типичне популације.

Музика и плес је нешто у чему се деца са сметњама а посебно са аутизмом јако истичу, не трба споменути да већина њих има апсолутни слух, а глума као саставни део мјузикла је нешто што они природно воле. Оваква форма је занимљива и деци која гледају а због броја учесника шири видике гледалаца о бројности нетипичне популације.

Комплетан аутор представе је Ксенија Мирковић, а адаптацију за потребе телевизије урадила је Маша Вујошевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар