Видик: Медији и друштво

Однос медија и друштва, узроци и последице, тема је новог Видика, који припрема Општеобразовна редакција РТС.

Свет привида, како наглашавају бројни теоретичари, постао је поново актуелан а "поимање стварности", увелико је испосредовано медијима. Оно што одређује медијску реалност јесте њена естетика и садржај.

Марио Варгас Љоса у свом делу "Култура спектакла", пише: "Како је завладала култура спектакла интелектуалци у њој немају шансе те се зато повлаче из јавних медија, а то место заузимају такозвани интелектуалци свезналице, који су пуки продавачи себе самих и егзибиционисти. Ситуација медијски је и гора, пошто место интелектуалаца преузимају забављачи, певачи, певачице , који нам сервирају "дубокоумне" осврте на збивања друштва и културе". Суд Марио Варгаса Љосе у многоме описује и медијску слику нашега друштва. Медијску слику као културе спектакла поред песме и игре надопуњује и насиље пласирано преко различитих форми и садржаја.

Шта је улога медија, како се мењала њихова естетика, шта доноси култура спектакла и које су њене последице, да ли осим тржишног друштво треба да има и другачије критеријуме и захтеве и како се насиље провлачи кроз медије "искоришћавајући их" за своје потребе, теме су у којима у Видику говоре проф. др Зоран Јефтовић, проф. др Драган Ћаловић и проф. др Дамир Смиљанић филозоф.

Уредник емисије: Јасмина Вујновић Милошевић

Редитељ: Ненад Кркелић

број коментара 13 Пошаљи коментар
(субота, 14. мај 2016, 08:01) - student sociologije [нерегистровани]

Za Vidik

Omiljena emisija.

(петак, 13. мај 2016, 20:41) - Monika [нерегистровани]

hvala

Vazna tema, odlicna emisija i gosti. Nema nama bez Vidika, hvala.

(четвртак, 12. мај 2016, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Хвала

Вредна емисија. У сваком погледу. Хвала Вам!

(четвртак, 12. мај 2016, 09:43) - Ruzica Ignjic [нерегистровани]

pozdrav Redakciji

Kontinuirano pratim "Vidik" iz godine u godinu i svaki put se prijatno iznenadim da ovakve emisije, koje podsticu misljenje, razgovornu kulturu i angazman intelektualne elite u javnom prostoru jos uvek postoje na televiziji, i odolevaju brutalnom i merkantilistickom duhu vremena i njemu odgovarajucoj malogradjanstini. Pozdrav Redakciji.

(четвртак, 12. мај 2016, 00:01) - milanka [нерегистровани]

uz vas smo

pametno, argumentovano, odmereno, odlican izbor tema i gostiju, samo napred, gledaoci su uz vas!

(среда, 11. мај 2016, 18:18) - Pol Elijar [нерегистровани]

Sjajna emisija

Sve pohvale uredničkom timu ove emisije. Ovakav program je pravo osveženje na domaćim kanalima na kojim prednjače komercijalni sadržaji i uski pogledi. Ovde se mogu čuti mišljenja vrsnih stričnjaka iz mnogih oblasti. Svako bi morao sebi priuštiti povremeno jednu ''dozu'' ovakve emisije. Neprocenjiva je.

(среда, 11. мај 2016, 17:35) - Ivan [нерегистровани]

vidici

Emisiju sam slucajno pronasao na youtubu pre 3 godine, od tad je redovno partim, sve pohvale. Sustina i dubina, retko dobra emisija, ako ne i jedina sa ovakvim temama.

(среда, 11. мај 2016, 16:35) - Vitomir [нерегистровани]

Nauka i dijalog

Mediji treba da podrzavaju dijalog, kulturu, kriticku misao. U tom pogledu "Vidik" prednjaci nad ostalim emisijama i prilozima RTS-a. Samo tako nastavite!

(среда, 11. мај 2016, 15:58) - Dragan Radovancevic [нерегистровани]

Dugogodisnje prijateljstvo

Emisiju vidik pratim vec godinama. Ni u Nemackoj se to nije promenilo, pratim vas putem YT. Hvala vam sto postojite i sto radite za nas koji vas verno pratimo.

(субота, 07. мај 2016, 23:06) - Rale [нерегистровани]

Bravo!

Odgledao odlozeno, sjajna emisija, jedna od najboljih na RTS-u, samo tako nastavite! Jos ima mislecih glava u zemlji Srbiji!