Сточарство, локомотива пољопривреде: Прича са Старе планине

Овчарство је четврта по значају грана сточарске производње и учествује са 3,5% у укупном сточарству у Србији.

Према подацима Републичког завода за статистику између пописа пољопривреде 1960 године и пописа 2012 године број оваца опао је са 4,3 на 1,7 милиона колико се данас узгаја на 155 хиљада газдинстава. Према истом извору овом граном претежно се баве у Региону Шумадије и Западне Србије. Од укупног броја оваца само 10% гаји се на великим газдинствима што значи да су носиоци развоја овчарства у Србији мала и средња газдинства.

По брендовима који су везани за овчарство предњачи пиротски регион. Пиротско јагње, пиротски качкаваљ и пеглана кобасица производи су по којим је овај крај познат. Гледаоци ће имати прилике да виде како данас изгледа Стара планина која је некада била пуна живота. Данас су села пуста а пут води само у једном правацу. Са Старе планине у оближње градове.

Завршавјући циклус емисија о сточарству, у којима смо анализирали ситуацију у овој пољопривредној грани, као најснажнији утисак остаје незадовољство пољопривредних произвођача. Без обзира на подстицајне мере које доноси Министарство пољопривреде у циљу развоја сточарства, највећа замерка пољопривредних произвођача је непостојање дугорочне стратегије и сталне промене у аграрној политици.

За крај остављамо размишљање и питање Драшка Даниловића, угледног пољопривредника из Кузмина који заједно са својим синовима обрађује неколико стотина хектара и бави се интензивним сточарством.

Уредник емисије Александра Шарковић.
Монтажер Марија Богићевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар