Живот и стандарди: Пећка носталгија

Није тешко сагласити се са тврдњом да је Пећ град посебне лепоте и богате историје. За Србе који су га невољно напустили пре шеснаест година, а већина је тада морала да оде, много је више од тога. Непребол, умеју да кажу.

Екипа емисије "Живот и стандарди" посетила је град Пећ у коме се Срби могу пребројати на прстима две руке и највеће метохијско село Гораждевац.

Срби који су остали или се вратили у села крај Пећи, суочавају се са егзистенцијалним проблемима и страхом који се тешко превазилази. Они који су отишли пре нешто више од деценију и по и даље нису решили проблеме у вези са имовином коју су оставили, која је отета, често уништена или преваром преузета. Спорове морају решавати пред косовским правосудним органима.

Многобројни Срби су 1999. године морали да напусте Пећ како би сачували живот. Многи то нису стигли. Много је нерешених злочина, о појединим несталима се још увек ништа не зна.

Они који тамо живе боре се са горчином прошлости надајући се да ће будућност бити мање горка. Утисак некога ко први пут овде долази је да може да шета центром Пећи, улазили у локале и разговара на српском са локалним Албанцима, и да му то не буде замерено.

Аутор и уредник: Татјана Манојловић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажа: Владимир Крстић
Реализатор: Славица Живковић

број коментара 0 Пошаљи коментар