Метрополис

После више од три деценије колико је ван функције, и дугог периода деструкције и девастације, после шест година интензивног рада на обнови, у Београду је отворен Легат Петра Лубарде. О томе у прилогу Данијеле Пурешевић говори директор Куће легата Филип Брусић Рено и кустос поставке Кристина Самарџија.

Поводом педесетогодишњице од смрти Јована Бијелића у Галерији САНУ у Београду је у сарадњи са новосадском Галеријом Матице српске приређена изложба "Београд Јована Бијелића" чији је аутор историчарка уметности, др Симона Чупић, која објашњава своја концепцијска полазишта.

О најновијем роману Милете Продановића "Витилиго" говори књижевни критичар, др Предраг Петровић.

О дугометражном филиму "Ида" пољског редитеља Павела Павликовског, овогодишњем добитнику европског "Оскара", говори филмска критичарка Кристина Ђуковић.

Протекле јесени у конзулату Републике Србије у Њујорку приређена је изложба "Визуелни ефекти и дизајн у српској дијаспори" која открива високе кретивне домете српских аутора ангажованих у америчкој ВФX - индустирији визуелних ефеката. О њиховој изложби и ангажману говори редитељ Милан Живковић.

У емисије ће бити представљена и мултимедијална изложба "Вечити студент" коју је у Галерији Дома културе "Студентски град" остварио београдски уметник који живи у Берлину, Александар Јестровић Јамесдин, у сколопу двомесечног резиденцијалног боравка у "Студентском граду", у сарадњи са проф. др Силвијом Лоренц, и четворо студената Високе школе уметности у Берлину.

Уредник емисије: Данијела Пурешевић
Редитељ: Рамадан Демировић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Метрополис Метрополис

Аутор:
РТС

Недељни магазин Метрополис - елитна телевизијска емисија из области културе и уметности. Уреднички тим: Неда Валчић-Лазовић, Данијела Пурешевић, Јасмина Врбавац, Светлана Илић и Војка Пајкић Ђорђевић. [ детаљније ]