Закључано: Нина Живанчевић

Гост нове епизоде серијала Закључано је проф. др Нина Живанчевић, песник, перформанс-извођач, критичар и професор.

Од своје 25 године изводи поетске перформансе у Њујорку, са уметницима као што су Боб Холман, Карен Финли и Етил Ајкелбергер. Присутна је на сценама позоришта Ла Мама, Ливинг Театар (чији је члан) и многобројних клубова и уметничких центара широм Европе и Америке. Предаје авангардно позориште и перформанс на универзитетима ла Сорбоне и Парис 8 у Паризу.

Говорећи о свом животу у Србији, Америци, Француској, прича нам о свом емотивном дому, о годинама проведеним у Америци и раду са Аленом Гинзбергом који јој је помогао да, како каже, схвати шта није. Шта је у њој одредило мултимедијални пут истраживања језика, да ли је модерна уметност нека врта сублимације, по чему је садашњост специфична за уметност, зашто је Црњанског одабрала за своју докторску тезу.

Проф. др Нина Живанчевић, песникиња, прозни и драмски писац, критичар, универзитетски професор и преводилац. Осим збирки поезије објавила је и књигу разговора "Изненадни блесак" са неким од најважнијих интелектуалаца нашег доба Жаном Бодријаром, Жан-Пјером Фајем, Јулијом Кристевом, Вилијамом Бароузом, Аленом Гинзбергом и другима. Сарађивала је са најугледнијим америчким књижевним и уметничким часописима. Живи и ради у Паризу, где је, на Сорбони, одбранила докторат о Црњанском.

Аутор и уредник серијала Лидија Божић
Сниматељ Томислав Ивановић
Монтажер Мирјана Митровић

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 30. јул 2014, 17:49) - anonymous [нерегистровани]

Divna emisija

Divna emisija.Primer kako odličan novinar i talentovani umetnik mogu dobro da saradjuju i obraduju poklonike poezije stručno odabranim pitanjima i odgovorima koji su direktni, jednostavni, a duboki.