Трезор

Десет година од смрти композитора и публицисте Енрика Јосифа

Енрико Јосиф, композитор (Београд, 01. мај 1924 - Београд, 15. март 2003); дипломирао на Музичкој академији у Београду 1954. године композицију у класи Миленка Живковића. Осим компоновања и педагошког рада, бавио се и музичком критиком, есејистиком и публицистиком. Добитник је бројних награда - Седмојулске, Шестоаприлске награде Сарајева, Октобарске награде Београда, Награде жирија Југословенске радиотелевизије, Радио Београда, Стеријине, "Петар Коњовић", Ордена заслуга за народ са сребрним зрацима. За дописног члана САНУ изабран је 1991, а за редовног 2000. године. Међу важнијим делима академика Енрика Јосифа су и "Лирска симфонија за четири флауте, харфу и гудачки оркестар", "Сновиђења за флауту, харфу и клавир", "Три псалма за клавир", "Смрт Стефана Дечанског", "Птицо не склапај своја крила". Дела Енрика Јосифа извођена су често на београдском фестивалу, а два дела су на Бемусу имала и своја праизвођења: на другом Бемусу, 1970: балет Птицо, не склапај своја крила према Тагориној поезији и сценски ораторијум Стефан Дечански.

Говор звука - Екипа "Трезора" посетила Веру Јосиф која чува заоставштину свог супруга, а дугогодишња уредница музичког програма ТВБ Гордана Ђурђевић, специјално за Трезор говори о чудесној особи и немирном духу Енрика Јосифа.

** Учесници: Вера Јосиф, Гордана Ђурђевић, Бојана Андрић

** Снимано 10.09.2004, премијерно емитовано 29.09.2004, Редакција за историографију; реприза 06.07.2010. на РТС Диги

Сновиђења Енрика Јосифа - У емисији учествује и сам аутор који износи свој уметнички кредо емисија говори о стваралаштву Енрика Јосифа. У њој учествује и сам аутор који износи свој уметнички кредо, прича о свом првом сусрету са музиком, о својим сценским делима и инспирацији коју је нашао у "Хамлету" Вилијема Шекспира. Енрико прича о својој вери, Христу и Стевану Немањићу те његовом судбином и трагиком коју упоређује са Христовом, наставља причу о својој опседнутости "осећањем раја". У емисији су коришћени делови из Сновиђења и Псалмодија и архивски материјали из Хамлета у режији Славољуба Стефановића-Равасија и Стеван Дечански у режији Арсенија Јовановића.

** Извођачи: Сновиђење: Братислав Ђурић, Жељка Спонза, Зорица Димитријевић; Хамлет Зоран Радмиловић, Оливера Ђурђевић, Миодраг Азањац

** Коришћени делови из ТВ емисија Словољуба Стефановића Равасија и Арсенија Јовановића; редитељ Петар Теслић; уредник Гордана Ђурђевић

** Произведено 1990, Редакција музичког програма; емитовано 29.09.2004 у "Трезору"; реприза 06.07.2010. на РТС Диги

број коментара 0 Пошаљи коментар