Читај ми!

Трезор

Испуњавамо жељу Спаси Секулићу из Детроита са две емисије о певачици Софки Николић-Васиљевић.

Расковник 197: Посредством нашег старог пријатеља проф. Драгољуба Покрајца из Довера (Делавере, САД), испуњавамо жељу г. Спаси Секулићу из Детроита.

Умукли дефови - Софка Николић-Васиљевић, певачица српских народних песама, рођена је 1907. године у селу Табановићи  код Шапца. Још као девојчица певала је по вашарима, а први наступ имала је у једној зворничкој кафани 1923. године. Удала се врло млада за виолинисту, Пају Николића, који је био и шеф оркестра. Убрзо након удаје одлази заједно са мужем у Мостар и у кафани "Лира" пева први пут чувену песму "Емина" у дуету са аутором  Алексом Шантићем. Након Мостара, у којем је боравила четири године, Софка је отишла у Сарајево. После Сарајева одлази у Београд где постаје веома популарна. Називали су је "краљицом Скадарлије". Њени велики обожаваоци, али и пријатељи, били су  Бранислав Нушић, Тин Ујевић, Милоје Живановић, Чича Илија Станковић, Добрица Милутиновић и друга славна имена тог времена. Све до 1939. године, гостовала је и снимала у најпознатијим европским културним центрима: Берлину, Прагу, Бечу, Будимпешти, Паризу... Године 1930. чувени амерички музичар Карл Брент дошао је ради Софке у Југославију како би о њој написао опширну студију која никада није преведена нити штампана за српско тржиште.  Прву плочу са нумерама "Колика је Јахорина планина" и "Кад би знала дилбер Стано" снимила је са 19 година у Берлину, а своју другу плочу две године касније у Паризу. Софка Николић је прва жена која је понела титулу најтиражније певачице Европе и била добитница "Златне поткове" у Паризу, а друга особа по броју продатих плоча, после италијанског тенора Енрика Каруза.

Снимила је око 100 грамофонских плоча са више од 200 песама. Након смрти једине кћерке Марице, 1939. године, Софка је престала да пева иако је била на врхунцу славе.Остала је сама и живела је повучено у Бијељини. Софкин глас заорио се Скадарлијом  после 30 година када је и снимљена емисија Умукли дефови. Последње године живота провела је усамљена и заборављена. Њен глас заувек је заћутао 1982. године. У овој емисији забележена су Софкина сећања на блиставу каријеру, као и изјаве њених пријатеља. У емисији се могу чути песме: "Цојле Манојле", "Мој дилбере", "Да знаеш мори моме", "Колика је Јахорина планина" и "Да смо се раније срели".

** Учесници: Софка Николић-Васиљевић, Гиза Вуковић, Дубравка Родић Марковић, Народни оркестар Радио Београда под управом Миодрага Јашаревића, фолклорна група Бате Грбића, омладински ВИС ансамбл из Бијељине, Народни оркестар из Бијељине; Зденка Зикова, Радојка и Тине Живковић, Раша Плаовић, Виктор Старчић, Станоје Јанковић, Милан Ђоковић, Михајло Петров, Федор Ханжековић.

** Сниматељи Милан Милијановић и Душан Стефановић, асистенти сниматеља Ђорђе Ђуровић, Љубомир Кондић; сниматељи звука Душан Попов и Славко Симић; монтажер Милица Полићевић; музички сарадник Божидар Пантић; кореограф Бата Грбић; организатор Душан Марковић; асистент режије Бора Вукић; редитељ Чедомир Мацура

** Снимано 1969, премијерно емитовано неколико месеци касније. Редакција музичког програма, уредник Слободан Хабић

Омаж редитељу - Чедомир Мацура рођен је 12. јуна 1928. у Кистањи, у Далмацији. Почео је да се бави режијом 1949. Редитељ је у Телевизији Београд од 1960, и снимио је велики број документарних филмова и ТВ репортажа, за које је добијао награде. Умро је 31. августа 1969. године у Београду.

Чедомир Мацура, један је од најбољих документариста - редитеља Телевизије Београд, а ову емисију није стигао да заврши, па је за емитовање, касније припремио сценариста Бора Вукић.

Записи из Семберије, 8. епизода Бијељина - Путешествије кроз Семберију  довело је Каменка Катића до Бијељине. У овој емисији Каменко представља бијељински хор "Србадија", један од најбољих мешовитих хорова у свету што потврђују многобројна светска признања. Сећања на легенде  бијељинске позоришне сцене Милана Госпића и Арсена Симића, који су углавном играли у Нушићевим делима, казују рођаци и комшије.

Мештани Бијељине веома су поносни што је у њиховом граду живела Софка Николић, наша прва певачица светског гласа која је између два светска рата стекла славу и богатство, те су улицу у којој је била њена кућа назвали по њој. Софка је у Бијељини живела неколико деценија и ту је и сахрањена, у капели поред кћерке, без икаквог натписа па само још по неки житељ Бијељине зна да ту почива чувена Софка. Каменко је обишао двориште где је некада она живела и посетио гроб велике Софке Николић.

** Учесници: Слободан Петровић, Мирко Бабић, Софка Николић, Каменко Катић.

** Припремили Снежана Родић Синђелић, Небојша Кулишић, Даринка Ристовић, Милијана Килибарда, Миланка Панић, асистент режије Бојан Живојиновић, аутор Каменко Катић

** Произведено 2001, РТВ БН Бијељина и РТС ТВ Београд

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 18. сеп 2012, 03:00) - ana [нерегистровани]

Večerašnja emisija

Da li možete i meni da ispunite želju i da pustite još jednom emisiju o Bit Stritu koja je bila malopre u emisiji "Trezor", budući da sam se kasno uključila? Nisam ni znala da tako nešto postoji. Hvala unapred, Ana

Одговор уредника Трезора: 

Испунићемо вам жељу до краја године, пошаљите вашу адресу на trezor@rts.rs, како бисмо могли да вас обавестимо.

Бојана Андрић, уредник Трезора