Читај ми!

Метрополис: Годишњице, сећања и снови

У Метрополису вечерас излазимо у Музеј примењене уметности на 34. салон архитектуре који нас суочава са дилемом: како направити дијалог са затеченим урбанистичким решењима? У прилогу Маје Сковран на ову тему размишљају Љиљана Милетић Абрамовић, Ајла Селенић и Јован Митровић

Уочи Дана Народне библиотеке Србије, Светлана Илић подсећа на историјат ове 180 година старе установе и открива ретке књиге које се у њој чувају.

У простору за поезију Војислав Карановић представља најновију збирку Владимира Копицла "27 песама: тенкови@луне". Чућемо Копицла како тумачи и говори своје стихове.

У Центру за културну деконтаминацију припрема се представа "Излет у Русију" базирана на путописним и есејеистичким текстовима Мирослава Крлеже о постоктобарској Русији. Редитељ је Јован Ћирилов, а младог Крлежу игра Милутин Милошевић. Утиске са све интензивнијих проба преноси нам Бранка Криловић.

На годишњицу рођења Ранка Мунитића, 3. априла, отворен је Центар за медије који носи његово име и додељено је "Трепетало из Трогира" новоустановљена регионална награда за медије Ранко Мунитић. Уз атмосферу са отварања Центра чућемо првог добитника награде, светски признатог уметника анимације, Недељка Драгића.

Недостаје нам Соња Савић. Потврдило се то и на отварању 59. кратког метра када је приказан филм посвећен хероини бунтовништва и глумачкој икони са екс-ју простора. О филму "Соња" говори ауторка Драгана Кањевац.

Наша позната костимографкиња, Зора Мојсиловић, професорка Факултета примењених уметности, кроз оно што чита, гледа откриће нам део свог погледа на свет и део својих снова.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић, сниматељи су Васко Васовић и Живота Неимаревић а монтажер, Илија Павловић.
број коментара 0 Пошаљи коментар