Читај ми!

Видик: Побољшање људи

Видик ново издање посвећује међународној конференцији која се под називом „Побољшање људи": морално, когнитивно и побољшање расположења" одржава у Београду у организацији Центра за Биоетичке студије Института за филозофију и друштвену теорију и Оксфордског центра за неуроетику.

Реч је о конференцији која је окарактерисана као најважнији научни догађај у свету и то о најважнијој теми савременог доба. Морално и когнитивно побољшање људи постаје једно од доминантних питања модерног човека и биоетике. 

Савремена наука и нова технолошка достигнућа у фармакологији и генетици отварају човеку безбројна врата за унапређење његовог живота, духовног, физичког и менталног стања али с друге стране прете и опстанку људске врсте. Видик у новој емисији поставља питање односа моралног и когнитивног побољшања, да ли постоји опасност од противприродних интервенција над људском природом, да ли постоје особе или групе за које би требало да се уведе обавезно морално побољшање, да ли родитељи имају одговорност да изаберу најбољо потомство на основу доступне генетске информације те када имамо право да прекинемо живот.

Гости емисије су проф.др Питер Сингер један од највећих филозофа нашег времена и професор на Универзитету Принстон, проф.др Џулијан Саувлеску, професор Оксфордског Универзитета и један од највећих биоетичара данашњице и проф.др Војин Ракић, Центар за биоетичке студије Института за филозофију и друштвену теорију у Београду.

Уредник емисије: Jасмина Вујновић Милошевић

Редитељ: Драган Марковић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. мај 2013, 00:35) - anonymous sheep [нерегистровани]

bee

Čestitam na izboru gostiju u emisiji. Pitar Singer- jedan od najvećih filozofa našeg vremena, borac za prava životinja, utilitarista, divno, bravo!

Видик Видик

Аутор:
РТС

Сваког другог петка, Научно-образовна редакција и Редакција за културу, наизменично, припремају нову, дебатну емисију под називом "Видик". [ детаљније ]