Златно теле

Премијера комедије "Златно теле" у Народном позоришту и директан пренос на Радио-телевизији Србије и Дигиталном каналу.

Пре почетка нове, 142. сезоне Народног позоришта у Београду, директор Телевизије Београд, Никола Мирков, и први човек Народног позоришта, Божидар Ђуровић, потписали су Протокол о сарадњи између најпознатије националне театарске куће и Медијског јавног сервиса Србије.

По Протоколу, РТС ће, током наредне позоришне сезоне, у неколико наврата, директно преносити премијере великих позоришних догађаја из Народног позоришта, различитих сценских жанрова по којима је та театарска кућа славна: драме, опере и балет.

image.jpg

Драмски ансамбл Народног позоришта у Београду, нову, 142. сезону, отвориће 6. октобра, на Великој сцени, премијерним извођењем комедије Иље Иљфа и Јевгенија Петрова Златно теле, уз пренос целокупног догађаја на Радио-телевизији Србије.

Драматизацију и режију позоришне представе потписује познати филмски и позоришни редитељ, Горан Марковић, а директан телевизијски пренос, који ће ТВ аудиторијум увести и у свечани хол, галерију, салоне, гардеробе Народног позоришта, режираће телевизијски редитељ Бранко Кичић, знан по директним преносима значајних културних и друштвених догађаја.

Улогу главног јунака, Остапа Бендера, Горан Марковић је поверио Милану-Ланету Гутовићу, а у подели су и Игор Ђорђевић (Александар Иванович Корејко), Властимир-Ђуза Стојиљковић (Паниковски), Хаџи Ненад Маричић (Шура Балаганов), Дарко Томовић (Адам Козлевић), Радован Миљанић (председник општине, Фунт), Иван Зарић (Младић) и Ивана Јовановић (Зосја Сињицка).

Како Народно позориште најављује, Остап Бендер, у овој причи се бави "великим комбинацијама", како би опстао у мутним временима совјетских реформи. Под геслом "Бензин ваш, идеје наше", на веома вешт начин успева да искоришћава слабости друштвеног система.

На путу ка зацртаном циљу, упознаје Дмитрија Балаганова, који му је, чак, и нека врста колеге, с тим што он, како би успео да преживи, ради у оквиру свог еснафа "Синови поручника Шмита".

Касније им се придружује и бивши робијаш Адам Козлевич, и Паниковски, бивши син поручника Шмита, који је избачен из еснафа, јер је прекршио конвенцију.

Циљ те групе је сасвим јасно и прецизно дефинисан - опљачкати Александра Корејка, који је нелегално згрнуо милионе рубаља од пропалих друштвених улагања. Бендер се нада да ће коначно испунити свој животни сан и побећи у Рио де Жанеиро.

Драмски програм Радио-телевизије Србије, заједно са Дигиталним програмом културе, ову представу, прву у 142. сезони Народног позоришта у Београду, преносиће 6. октобра, од 20 сати, на Другом програму.

У оквиру телевизијског преноса, гледаоци ће моћи да виде и чују историјат Народног позоришта и план за ову позоришну сезону од директора те куће, Божидара Ђуровића, детаље о настанку представе "Златно теле" од редитеља, Горана Марковића, а о премијери, непосредно пред почетак представе, из шминкернице ће понешто рећи и позоришни Остап Бендер, популарни глумац, и ТВ лице РТС-а, Милан-Лане Гутовић.

Поред зграде Народног позоришта биће ХД репортажна кола Медијског јавног сервиса, која ће преносити премијеру са дванаест камера, од којих ће већина бити на сцени Народног позоришта, а неколико ће их бити распоређено и у згради Народног позоришта. Редитељка тих догађања је Андреа-Ада Лазић.

Уредница позоришног програма на Дигиталном каналу културе је Горица Зарић.

Уредница директног преноса је театролог и уредница ТВ театра у Драмском програму РТС-а, Драгана Бошковић.

PORTRET 2006.jpg

Премијера Златног телета Иљфа и Петрова, у режији Горана Марковића, посвећена је недавно преминулом великану српског глумишта, Радету Марковићу.

Директорка драме Народног позоришта Ивана Димић, по завршетку представе, последње у којој је играо, рећи ће неколико речи о успомени на Радета Марковића, а онда ће, за крај, бити приказан кратки филм са последње пробе преминулог глумачког барда.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. окт 2010, 09:49) - dragana boskovic [нерегистровани]

hvala

Ovakve poduhvate preduzimamo zbog svojih gledalaca i promovisanja pravih vrednosti teatra.Hvala na podrsci.Pokusacemo da odrzimo ovaj tempo.Pisite nam.

(среда, 06. окт 2010, 22:43) - NN [нерегистровани]

Pozorišna utopija

Sjajna predstava,a još bolje je sama pomisao da sam imala prilike da odgledam udalljena 300km od pozorišta u kome se odigrava premijera.Što više ovakvih programa kojima RTS opravdava i gradi svoje ime.Bravo i samo napred.

(среда, 06. окт 2010, 18:31) - Marko [нерегистровани]

TV Teatar

Hvala vam puno RTS-a!!!

(среда, 06. окт 2010, 17:52) - Dejan [нерегистровани]

hvala bogu

Bravo, ovakvih i slicnih dogadjaja na televiziji treba nam svima mnogo vise a ne da se gledaoci zamajavaju sa nekim glupostima tipa farme ili nekih grandovih zvezda i jos mnogih drugih gluposti.
Odlican potez RTSa samo tako nastavite.
Pozdrav iz Austrije