Контекст 21

Како се преноси знање и где су наши генијалци? Ко су најбољи едукатори у Србији и које су њихове методе рада? За председника Светске асоцијације хипербаричне медицине у Буенос Ајресу изабран Миодраг Зарић. Од ког узраста се могу користити савремене технологије?

У Контексту 21 откривамо како се преноси знање и коју врсту знања пренети током школовања. О томе у емисији говори помоћница министра просвете Зорана Лужанин. Код нас још увек постоји мишљење да су деца која се образују у српским школама испред својих вршњака у западним земљама. Истраживали смо колико је то реално и где су ђаци са ових простора када је реч о знању. Да ли су, и зашто, потребне промене у начину на који школе раде са децом и треба ли баш све радикално мењати?

Пројекат "Најбољи едукатори Србије" покренуло је удружење "Живојин Мишић" са циљем да допринесе образовању, охрабри и награди наставно особље које је искрено посвећено свом послу. На основу којих критеријума су изабрани, сазнаћете у емисији од представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја, директора Математичке гимназије Срђана Огњановића и координаторке ПИСА истраживања у Србији Драгице Павловић-Бабић.

Специјална болница за хипербаричну медицину је научно-наставна база Медицинског факултета Универзитета у Београду и, према оцени светских стручњака, веома високо се котира на међународној лествици. То потврђује и избор дипл. инж. Миодрага Зарића за председника Светске асоцијације хипербаричне медицине на конгресу хипербаричне медицине у Буенос Ајресу, као и одлука да се следећи конгрес одржи у Београду 2017. године.

Нове технологије брзо напредују. Сваких неколико година појављују се револуционарна достигнућа, а посебно предњаче иновације у развоју компјутера и телефона, као и пратећи програми. Али колико добре намере родитеља да им деца брже постижу знања оштећују здравље њихове деце, објасниће нам др Ранко Рајовић, извршни директор организације Менса Србије, председник Комитета светске Менсе за даровиту децу и један од твораца система учења НТЦ (Никола Тесла Центар).

Гледајући Контекст 21, открићете мистерије из књиге "Чудесна наука" у којoj су у сто једном чланку и есеју новинара, публицисте, оснивача и дугогодишњег уредника научне рубрике "Политике" Станка Стојиљковића описана највећа достигнућа и најнеобичнија открића у протеклих неколико година.

Посетите са нама изложбу "Николај Краснов - руски неимар Србије" у Архиву Југославије. А за љубитеље археологије у емисији представљамо археолошко налазиште Медијана и бројне теме из света науке и образовања.

Уредник "Контекста 21": Зоран Живковић
Уредник емисије: Александра Даничић
Водитељ емисије: Ивана Миленковић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]