Читај ми!

Еколошки филм: Природа и друштво

Програм подршке развоју инфраструктуре локалне самоуправе, који финансира ЕУ, а спроводи Делегација Европске уније у Србији, покренула је током лета 2013. године акцију „Не прљајмо Србију", у оквиру које је настао еколошки филм „Природа и друштво".

То је едукативни филм који на најнепосреднији начин говори о заштити животне средине, посебно у областима: чврст отпад, водоснабдевање и отпадне воде.

Циљ овог еколошког филма је да, сликом и речи, утиче на подизање свести грађана о томе колико је значајна заштита природе, радне и животне средине, али и да промени културу понашања становништва.

Такође, филм даје корисне савете за штедњу воде, рециклажу и третирање опасних материја и говори о томе које то навике можемо и морамо да променимо да бисмо очували природу. Основна порука филма је - „ТИ ОДЛУЧУЈЕШ О СВОЈОЈ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ".

Филм је сниман на неколико локација у Србији. У Ужицу - у засеоку Лазовине, где се налази Регионална депонија Дубоко, коју је финансирала ЕУ, у Врбасу - на Великом бачком каналу, у индустријској зони Шапца, где се налази новоизграђена трафостаница, у Сремској Митровици, на новоизграђеној Регионалној депонији Срем-Мачва, поред реке Саве, у Себичевцу, селу надомак Крушевца и на обали акумулационог језера Ћелије из кога се водом за пиће снабдева тај град. Језеро је једно од најчистијих у Србији.

Од 2005. године, Програмом подршке развоју инфраструктуре локалне самоуправе, је реализовано више од 20 пројеката у вредности од 68 милиона евра. Циљ програма је побољшање услова живота становништва, унапређење управљања инфраструктурним службама у општинама, веће инвестирање у овој области како би били задовољени стандарди ЕУ на заштити животне средине и одржив економски и еколошки развој.

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар