Читај ми!

Метрополис

Вечерашња емисија "Метрополиса" посвећена је интердисциплинарним праксама у уметности и култури.

Тако ће о "Књизи о музици" заједнички написаној у четири руке Давида Албахарија и Жарка Радаковића, говорити сам Радаковић, а о међусобним прожимањима књижевности и музике у својој новој збирци прича, "Ходање по облацима", говориће Михајло Пантић, један од учесника управо одржаног Београдског фестивала европске књижевности. О књижевности ће још бити реч и поводом Антологије аустралијске приче, Приче из безвремене земље о којој говори проф. Наташа Кампмарк коју је ову антологију у сарадњи са аустралијским писцем, Мајклом Вајлдингом и приредила.

Данијела Пурешевић представља ауторски двојац из Рима, Фабиа Скакиолиа и Вићенца Кореа који су у оквиру резиденционалног програма Академског филмског центра Дома културе Студентски град боравили током јуна у Београду. Скакиоли и Коре често у својим делима експериментишу са пронађеним филмским материјалима (found footage i public domain), вешто користећи различите звучне записе и оригиналне компоноване музичке деонице.

Гледаоци ће у оквиру Метрополиса моћи да чују и погледају два критичка приказа: Слободан Савић говори о позоришној представи Сутра ће бити боље, зрењанинског позоришта Тоша Јовановић. Редитељ и филмски критичар, Марко Костић коментарише нови филм, Дракула, Дариа Арђентеа.

О томе шта овога лета чита, гледа и слуша, говори наш познати директор фотографије, Александар Илић, који је за најбољу фотографију (за филм Кругови), добио престижну награду, Сребрни делфин на 29. међународном филмском фестивалу у Лисабону, Фесторија.

Метрополис је овога пута уредила Јасмина Врбавац, а редитељ је Драгиша Савић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Метрополис Метрополис

Аутор:
РТС

Недељни магазин Метрополис - елитна телевизијска емисија из области културе и уметности. Уреднички тим: Неда Валчић-Лазовић, Данијела Пурешевић, Јасмина Врбавац, Светлана Илић и Војка Пајкић Ђорђевић. [ детаљније ]