Читај ми!

Европа и Срби: Марија Богдановић

Марија Богдановић је прва дама која је постала ректор Београдског универзитета, од његовог оснивања и прва која је добила звање професора емеритуса.

Она је једна од малобројних особа које су знатно утицале да српско високо образовање изађе из тешке, вишегодишње изолације и врати се, као пуноправни члан, у заједницу универзитета Европе.

Професорка Марија Богдановић је, међу првима, добила ласкаво признање "Најевропљанин", а председник Републике Италије ју је одликовао највишим италијанским одликовањем за заслуге у унапређењу српско-италијанских односа у области образовања, науке и културе.

Толерантна, систематична и упорна - госпођа Богдановић је пример како властити ауторитет, стицан годинама међу студентима, употребити, а никада га не злоупотребити.

Била је и остала доследан борац за универзитет и студенте, а не за личну промоцију и властите интересе...

Гостујући у серији РТС-а Европа и Срби професорка Богдановић пореди стари, европски Хумболтов модел високог образовања из 18.века и нови - Болоњски, створен по угледу на америчке високообразовне моделе- вреднујући њихову успешност; говори о томе како као бивши ректор, али и социолог, види дешавања у високом школству Србије; износи свој став о државним и приватним универзитетима, њиховом броју и квалитету у Србији, данас; прича о аутономији универзитета; објашњава зашто је Стратегија високог образовања у Србији до 2020. нереална у амбицији да за осам година имамо 38,5% високо образованих грађана.

Уредник, сценариста и водитељ: Војислав Лалетин

Сниматељ: Федор Мунижаба

Монтажер: Љубомир Плављанић

Режија: Јелисавета Јанић

број коментара 0 Пошаљи коментар