Читај ми!

"Сребреничка поља смрти"

Радио-телевизија Србије, поводом годишњице злочина у Сребреници, у среду 11. и у четвртак 12. јула, емитује документарне филмове: "Сребреничка поља смрти" у продукцији Информативног програма РТС-а и “Издани град», филм норвешке производње.

"Сребреничка поља смрти" је први документарни филм снимљен на ту тему у продукцији РТС-а. Кроз хронологију догађаја током лета 1995. године, филм нам приказује шта се на простору Сребренице дешавало тих месеци и година.

Саговорници су сведоци и жртве злочина: мајке које су изгубиле синове, припадници 28. дивизије Армије БиХ, српски војници, судски истражитељи.

Филм је сниман у Сребреници, Поточарима, Братунцу и на стратиштима, местима на којима су војници Војске Републике Српске, јула 1995. године, извршили злочини над Бошњацима: пољопривредна задруга Кравица, Брањево, Пилице, Нова Касаба.

Осим српских и бошњачких саговорника, о догађајима у Сребреници говори и командант УНПРОФОР-а у Босни Филип Моријон и професор на Холандском институту за ратна истраживања Петер Ромијн, који је на захтев холандске Владе радио извештај о догађајима у Сребреници. Филм је богат архивским материјалом.

Филм је урађен у продукцији Информативног програма РТС-а.

Аутор филма је Слађана Зарић

број коментара 0 Пошаљи коментар