Упитник

Криза: Бизнисмени спасавају Србију?

Да ли је партнерство Владе, бизнисмена и синдиката спас за српску привреду или само маркетинг, како тврде критичари - тема је емисије Упитник.

Гости:

Расим Љајић, министар рада и социјалне политике,

Топлица Спасојевић, привредник,

Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

Уредник и водитељ Оливера Јовићевић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. апр 2010, 21:11) - anonymous [нерегистровани]

Sindikat

Neka voditeljka Jovićević fokusira večerašnju temu na Sindikat. Sindikat(Samostalni, Nezavisni ili koji već) i njihova opštinska i republičko rukovodstvo nose veliku odgovornost za lošu privatizaciju i propast srpske privrede. Sve se to odvijalo pred njihovim očima, dok su rukovodstva još od Smiljanića do Orbovića glumili borce za radnička prava i uživala u dobrim platama na grbači tih istih radnika. Neka se izjasne kako se danas ostvaruje zaštita prava radnika u onim firmama koje rade . Dakle, Sindikat nije ostvario istorijsku ulogu i mora hitno da se reformiše, kao i svi segmenti u drzavi,a neka
njihovi rukovodioci idu da vide kako to rade sindikati u zemljama EU.

(понедељак, 19. апр 2010, 12:57) - "Lantex" knjazevac [нерегистровани]

spas je u odgovornom ponasanju vlade

Privreda zavisi od produktivnosti radnika.Radnik je produktivan ako je zadovoljan.Da bi radnik bio zadovoljan dovoljno je da su ispostovana njegova osnovna prava iz radnog odnosa. Radim u privatnoj firmi od osnivanja koja NIKADA nije ispostovala prava radnika .Platu nismo primali unazad za godinu dana,doprinose takodje a od pocetka ove godine nemamo ni zdravstvene knjizice.OBRATILI smo se svim ministarstvima pa i gospodinu LJajicu i predsedniku Tadicu jer smo vec 3 meseca u zvaqnicnom strajku ali pomoci ni od koga. Od svih smo u kontaktu samo sa sindikatom. Zbog svega ovog sto ja i moje kolege prezivljavamo mesecima unazad vidim da zakone niko ne postuje da su mrtvo slovo na papiru i da radnik koji bi inace bio zadovoljan nekim minimumom nazalost nema ni za hleba i da dogovore ne treba praviti sa biznismenima i poslodavcima jer njima je svaki ustupak dobro dosao ali realno to nedotice gladne radnike.

(понедељак, 19. апр 2010, 11:44) - Весна [нерегистровани]

страшно!

Уважавајући Министра госп.Расима Љајића,и његову борбу за помоћ гладном народу ове наше Државе Србије,питала бих господина Топлицу као велоког бизнисмена како је дошло до распада фирме" Југославија комерц"и зашто као велики стручњак и директор, није радио на њеном очувању?Господин Орбовић би тербао да иде у Аустрију или Немачку на обуку у синдикате да види и научи како се тамо штите радници.Тамо председници Синдиката не проводе време по кафанама са привредницима који имају сумњиво порекло капитала, већ на све могуће начине штите раднике, па чак у утужују фирме у име радника.Код нас државни секретар,коме је то прво радно место, прети и упозорава правосуђе да се радницима не исплаћује зарађено.Господо за вашу информацију има грађана који су били и живели у Европи!

(понедељак, 19. апр 2010, 01:25) - anonymous [нерегистровани]

Biznismeni

Nema nista od biznisa sve dok se zakon drasticno i korenito ne promeni.Kad prestanu korupcije,prevare,lazna obecanja,vrate poverenje, sigurnost i mnogo drugih nezakonitih stvari moze se nesto ocekivati od uspesnog biznisa.U ovoj i ovakvoj situaciji ne verujem da postoji mnogo biznismena koji ce uloziti u neki biznis.promenimo se pa ce sve krenuti na bolje.zelim vam puno srece i uspeha.

(понедељак, 19. апр 2010, 00:03) - Bogdan Sremska Mitrovica [нерегистровани]

ni vlada ni sindikat ne idu putem uspostavljanja stvarnog dijaloga

ni vlada ni sindikat ne idu putem uspostavljanja stvarnog dijaloga.Vlada oteže sa donošenjem odluke o reprezentativnosti organizacija poslodavaca i sindikata zadržavajući status kvo .Orbovićev sindikat je očito podržava u tome dok se okrenuo klubu ,,privrednik,,čiji poslodavci zapošljavaju ako je tačno 100000 radnika .Ni jedni ni drugi ne žele da se okrenu sektoru malih i srednjih preduzeća koje zastupa Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika srbije čiji članovi za sada zapošljavaju najmanje 500000 radnika a nakon donošenja Zakona o zanatu i svih milion i trista hiljda.
Umesto unapređenja rada socijalno ekonomskog saveta i uspostavljanja sektorskog socijalnog dijaloga i osnivanja sektorskih strateških odbora po granama u čijem sastavu bi bili poslodavci, predstavnici radnika i predstavnici resornih ministarstava i sindikat i vlada uvode nove oblike dijaloga koji nije zasnovan ni na jednom zakonu.Pitam učesnike emisije dali je u redu i dokle će u ime ovog sektora odlučivati neko drugi a ne njegovi autentični predstavnici.Drugo ,pitam gospodina Orbovića razmišla li on o tome da će takvim odnosom prema Asocijaciji na duži rok izgubiti u nama partnere za dijalog

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]