Нико није рекао нећу, други део

Наставак документарног серијала о пилотима МИГ-а 29 бави се судбинама Предрага Милутиновића, Небојше Николића, Драгана Илића, Боре Зораје, Абдула Еметија и Драгана Миленковића.

То су приче о пилотима који су, иако свесни наше инфериорности и немоћи, кренули у свој судбоносни лет бранећи небо Југославије током бомбардовања 1999. године.

14 МИГ-ова 29, колико их је било тада у нашој авијацији, били су у полуисправном стању, дешавало се да током борбеног лета откаже радар и да пилот тада не може ракету да испали. Са друге стране, НАТО је користио 600 најсавременијих авиона са дометом ракета који је био дупло већи од наших. Дешавало да наши авиони буду погођени и пре него што пилот на радару МИГ-а примети непријатељски авион. Без обзира на све, нико од пилота у тој неравноправној и неправедној борби није рекао нећу.

Други део документарног филма "Нико није рекао нећу" бави се судбинама пилота Предрага Милутиновића, Небојше Николића, Драгана Илића, Боре Зораје, Абдула Еметија и Драгана Миленковића. Пилоти Милутиновић и Николић полетели су прве вечери НАТО бомбардовања. Николић је оборен изнад Титела у борби са 24 НАТО авиона. Милутиновић је полетео са Пониква и оборен је изнад планине Јастребац. Боро Зораја је у ваздуху провео 40 минута, што представља најдужи лет током НАТО бомбардовања. Пилот Емети успео је да у захват ухвати непријатељски авион и недостајало му је само још неколико секунди да лансира ракету. Миленковић је добио тајни задатак да обори "необориви" извиђачки У2, а Илић је успео да слети са оштећеним авионом.

Документарни филм "Нико није рекао нећу" доноси приче које до сада никада у јавности нису у потпуности испричане. Судбина пилота праћена је у документарно - играној форми, у високо продукционом маниру. Први пут су у снимању документарних реконструкција коришћени кранови и фарови, а реконструкција догађаја рађена је на авионима, хеликоптерима и уз помоћ падобранске јединице.

Редитељ емисије Петар Станојловић
Директор фотографије Зоран Синђелић
Монтажер Марија Богичевић
Новинар Весна Илић
Аутор серијала Слађана Зарић

број коментара 79 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. дец 2014, 20:36) - anonimusi srbija [нерегистровани]

koma caruje austrija

Kakve ljudine. Kao i neki drugi u komentarima, i kod mene ako ih put nanese u austriju, dobijaju kod mene i smestaj i hranu i poklanjam im kola. Reci su dzabe, narocito medju komentarima, i posebno bez potpisa, tako da obecavam veliko bogatstvo. A oni su na delima pokazali i dokazali, njima tako nesto nije potrebno da poklanjaju kule i gradove. Slava im za zivota i posle.

(недеља, 01. сеп 2013, 12:32) - koma car [нерегистровани]

Nasi piloti

Nema tih reci koje bi opisale hrabrost i smelost ovih ljudi.Svaka vam cest "celicna ste krila nase zemlje".
Mogu samo reci da ako vas put nanese do Svedske moji ste gosti.Puno pozdrava od bivseg oficira JA.

(среда, 03. апр 2013, 07:46) - anonymous [нерегистровани]

srbi iz rs

Srpski sinovi,heroji,nikada vas necemo zaboraviti!

(среда, 27. мар 2013, 03:57) - kosovac88 [нерегистровани]

Kosovo je srce Srbije!

ponovo citam komentare,prisecam se filma i opet mi se vraca isti osecaj.
Vitezovi NIKAD VAS NECEMO ZABORAVITI ! Napravite jos dokumentaraca...

(петак, 09. дец 2011, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

Makedonac

Puno pise o Arizanovu ali on je Makedonac iz Strumice koji se zrtvovao za Srbiju,

(недеља, 25. сеп 2011, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

vas komentar nema veze sa ovom emisijom

Svaka cast vasem ocu, verujem da je bio kao oficir posten covek, ali me zanima da li je i on stao na stranu tudmanove politike koja se vodila tih godina , narocito prema srposkom narodu. Sta su vam smetala obelezja sfrj pa ste morali da stavite obelezja ndh a zna se dobro kakva je to tvorevina bila i sta su radili

(недеља, 25. сеп 2011, 17:23) - Vladimir Begovic [нерегистровани]

Zauvek Zahvalan

Nezaboravite ove divne ljude koju su dali sve od sebe da bi sacuvali nasu zemlju. Ucinili su koliko su mogli, a samo oni znaju kroz sta su prolazili i kako im je bilo u tim teskim vremenima i naravno njihovim porodicama. Ja im se divim na njihovoj hrabrosti i pozrtvovanosti koju su pokazali

(недеља, 04. сеп 2011, 14:56) - milan sojic [нерегистровани]

ULICA PILOTA

predlazem da se jedna od glavnih ulica gradova srbije nazove ulica pilota ucesnik sam tih dogadjaja aerodrom sjenica...

(недеља, 12. јун 2011, 02:10) - anonymous [нерегистровани]

Postovanje

Svaka cast ovim ljudima. Srbija treba da bude ponosna sto ima ovakve ljude. Hvala vam.

(уторак, 10. мај 2011, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

ZA SRBIJU ! ! !

To su nasi Heroji sa tim uslovima ja nebi imao snage da to uradim hvala im ! ! !, ipak su izasli na pice ,nek im je laka zemlja , da su usli kopneno iz austrije ja bi dosao iz austrije mislim DA MISLIM ;kao mnogi drugi ....

Мерила времена Мерила времена

Аутор:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]