Читај ми!

У предворју пакла

Доследни људи су разлог због чега овај свет иде напред, они га померају. Доследан човек верује у своје идеале, знајући да ће га то коштати многих непроспаваних ноћи. Проту Саву Банковића то је коштало дугогодишње робије, али није поклекао, напротив. Зато га и скоро четврт века од смрти, савременици помињу са изузетним поштовањем.

Трагови зла се тешко бришу, понављају они које сматрамо мудрима. Тако је сусрет са прозом протојереја ставрофора Саве Банковића и његовим сведочењем о мрачним тајнама затворских ћелија, дугогодишњим робијањем на које је осуђен као политички неистомишљеник после Другог светског рата, историчара Срђана Цветковића подстакао да наново представи протино штиво и омогући да прича о њему допре даље.

Сава Банковић је своје тамновање, две деценије прогона, дирљиво описао у књизи „У предворју пакла", најмање говорећи о себи. Ми смо његовим стазама кренули од родног Баљковца, надомак Крагујевца, преко Сремске Митровице где је тамновао, манастира Ћелије и Мала Раваница, где је провео старост, разговарали са његовом породицом, савременицима и поштоваоцима.

Ауторка филма добитница је награде на међународном фестивалу ПРОФЕСТ 2022 за филм „У предворју пакла". На фестивалу ауторског филма земаља Подунавског региона пристигло је 129 телевизијских остварења из 11 земаља.

Ауторка: Татјана Манојловић
Редитељ: Бојан Воркапић
Уредница: Југослава Ђурица
Сниматељ: Хаџи Владан Мијаиловић
Монтажер: Милан Крстевски