Читај ми!

Кисинџер, Сорош, Кличко - ко је у праву?

Седамдесетих, у јеку Хладног рата, чувени професор Хенри Кисинџер, као саветник америчког председника Ричарда Никсона, рекао је да у политици није битно шта су идеологије, већ да се договор постиже на интересима.

Рачунао је да Америка мора да има боље односе са Пекингом и Москвом, него што их те земље имају међусобно. Отуда и његова овонедељна изјава са Давоса -  да  Русија и Украјина морају да постигну договор у наредна два месеца, да би украјинска граница требало да буде враћена на линију пре сукоба, а да Еворпа не сме да гурне Русију у руке Пекингу. Други Американац, милијардер Џорж Сорош одмах је, на истом месту, одговорио да цивилизација неће преживети рат у Украјини, он је увод у Трећи светски рат, а до мира се може доћи само - поразом Путина. Са Давоса и некадашњи светски шампион Виталиј Кличко шаље запаљиву поруку. Кога ће послушати Америка? Где је ту Европа, а где су њени лидери?

Гости Ока:
Часлав Копривица, професор Факултета политичких наука и сарадник Центра за руске студије
Младен Лишанин, истраживач у Институту за политичке студије
Милан Игрутиновић, научни сарадник Института за европске студије

Ауторка: Милица Кулић

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]