Читај ми!

Време зла

Десета епизода: Владимир долази код Вукашина, који је остао сам у кући у Београду. Владимир му саопштава да иде у партизански одред у шуму да се бори. Потрчавши за њим, Вукашин се саплиће и пада испред куће.

Драгишу Васића понижавају два партизанска момка, на шта он изреволтиран одлази у четнички одред. Милена у Прерову чита о стрељањима комуниста и одлучује да оде у Београд. На уласку у воз среће жену која предвиђа несрећу. Немци упадају у воз, али се Милена спасава.

У Београду Милена долази код Боре и Душанке. Остаје насамо са Нађом. Једна другој се поверавају: Нађа јој говори да ради за Петра. Милена долази код Вукашина. Он жели да вечерају као да се ништа не догађа. Милена и Вукашин се растају.

Милена у повратку возом за Ваљево среће Владимировог пријатеља СКОЈ-евца Младена Делића. Уплашен од Немаца, он је моли да му помогне - код себе пренесе поруку коју он носи. Након експлозије, путници у збегу јуре низ поље. Милена и Младен се поново налазе. Воде љубав сакривени у пољу. Недуго затим, Младен покушава да побегне, али га убијају.

Драгиша Васић лута по Београду, одлази код Вукашина. Обојица су свесни да се виде последњи пут, за ручком ћаскају о погинулим пријатељима, а након ручка се заувек разилазе.

Улоге тумаче: Нада Шаргин, Горан Шушљик, Горан Богдан, Павле Чемерикић, Радован Вујовић, Павле Менсур, Жарко Лаушевић, Јована Балашевић, Небојша Дугалић, Исидора Симијоновић, Наташа Нинковић, Раде Марјановић, Бојан Жировић, Сања Марковић, Миодраг Кривокапић, Јасмина Аврамовић, Весна Чипчић, Калина Ковачевић, Ирфан Менсур, Радоје Чупић, Вуле Марковић, Светозар Цветковић, Данило Лончаревић, Борис Исаковић, Сергеј Трифуновић, Андреј Шепетковски, Горан Радаковић, Војислав Брајовић, Саша Торлаковић, Соња Колачарић, Данијел Сич, Милан Марић, Душко Радовић, Петар Зекавица, Татјана Венчеловски, Синиша Максимовић, Урош Јовичић, Драгиња Вогањац, Мина Обрадовић, Ненад Маричић, Слободан Бештић, Драгана Варагић, Елизабета Ђоревска, Марија Бергам, Милош Ђуровић, Јована Гавриловић, Ђорђе Кадијевић, Радомир Николић...и други.

Уредник серије за РТС: Марко Новаковић
Аутор серије: Горан Шушљик
Редитељ: Иван Живковић
Сценаристкиња: Сања Савић Милосављевић
Директори фотографије: Марко Миловановић и Марко Младеновић
Монтажери: Марија Шарац и Дејан Урошевић
Сценографкиња: Ивана Ловре
Костимограф: Борис Чакширан
Композиторка: Ирина Дечермић
Дизајнер звука: Владан Кораћ
Производња: "United Media" и "Eye to Eye" 2021. године