Читај ми!

Ваљево против заборава, прича друга

Скоро сваки заселак у Србији има стратиште у којем су закопани углавном цивили, жртве комунистичког режима, убијени без суђења, чије се кажњавање и данас наставља, јер још немају право на сахрану. Таква судбина задесила је и Ваљево и околину.

О тој мрачној страни историје и данас, након 75 година, недовољно се зна и готово шапуће. Ипак, тим историчара документовано је утврдио размере репресије након 2. светског рата, која се дешавала над тзв. класним непријатељима, на територији целе тадашње државе, под паролом „у име народа", од стране победника.

У Ваљеву и ваљевском крају, још је веома мало сведока времена у коме се, под ратним вихором и борбом против фашистичког окупатора, дешавао и специфичан грађански, братоубилачки рат.

У једном се сви слажу - да се жртве евидентирају и достојанствено обележе, а да се зло време никада не понови. И како један умни савременик недавно рече - први задатак критичке историје није брисање властите прошлости, него критички заборав њене лажне славе. То би било довољно, посебно у поређењу с тим да је донедавно истина била највећи губитник.

Ауторка: Татјана Манојловић
Уредница: Југослава Ђурица
Редитељ: Бојан Воркапић
Сниматељ: Хаџи Владан Мијајловић
Монтажа: Стеван Чворовић, Јаков Пејов