Читај ми!

Око економије: Време за нови стан?

У Србији,посебно у већим градовима, пандемија није много пореметила тренд  у станоградњи - нове некретнине се све више граде. Уз то, поједине банке су коначно почеле да примењују препоруку Народне банке Србије и одобравају стамбене кредите уз учешће од 10 одсто. Да ли је конкуренција урадила своје?

Један од показатеља опоравка од кризе јесте управо раст грађевинарства и то станоградње,а процена стручњака јесте да је прави тренутак за куповину новог стана.

Збоог чега? Велика могућност избора нових станова, цене квадрата, повољне камате на стамбене кредите, посебно у еврима, стабилност тржишта некретнина, увођење идентификационих картица за агенте некретнина ...

Истовремено, ове недеље Народна банка Србије донела је одлуку да се не мења референтна камантна стопа од 1 проценат која утиче на вредност динарских позајмица, а Европска комисија је проценила да ће српска привреда да расте 5,3 одсто ове године, што је више од њихових провобитних процена. 

Које мере за подстицање кредитне активности и заштите корисника је донела НБС, какви су ефекти и шта је све још предвиђено како би кредити били доступнији и повољнији, питања су за госте Ока економије. Уз та као питања намећу се и шта може да се очекује када је реч о ценама нових квадрата, које олашице и подстицаји недостају и купцима и грађевинској индустрији и где је Србија у поређењу са земљама региона.

Гости емисије  су генерални директор Сектора  за заштиту корисника финансијских услуга НБС Бојан Терзић,  генерални секретар Удружења банака Владимир Васић и представник Привредне коморе Србије Бојан Станић.

Из Брисела,  о најновијој прогнози Европске комисије и проценама даљег кретања еурибора који диктира цену кредита и у Србији,  извештава дописник РТСа Душан Гајић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

 

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]