Читај ми!

Хандке у Бањалуци, Вишеграду и Београду - кратки боравак за дуге расправе

О тренутном путовању актуелног Нобеловца до река Дрине, Дунава, Саве и Мораве, наградама које су му уручене и нападима који опет нису могли да изостану

Пре 60 година Нобелову награду за књижевност добио је Иво Андрић. Актуелни добитник Нобелове награде за књижевност дошао је у Андрићград, у Вишеград да прими награду Иво Андрић. Као што је 90-тих део бошњачке елите покушавао Андрића да оптужи за антимуслиманске ставове тако и данас Петера Хандкеа у Сарајеву представљају не као писца већ као негатора геноцида. О тренутном путовању актуелног Нобеловца до река Дрине, Дунава, Саве и Мораве, наградама које су му уручене и нападима који опет нису могли да изостану говори прича Око магазина.

Пријатељ кога Србија није купила био је наслов емисије Око магазин - неколико месеци пре него што ће Хандке постати Нобеловац. Тај наш наслов у Њујорк тајмсу цитирао је један од јунака твитер напада на Хандкеа, Кустурицу и Баздуља босанско амерички писац Александар Хемон. Кроз инсерт из ове емисије подсећамо се политичких читања Петера Хандкеа на овим просторима. 

Потомак је старе београдске породице, познате по првој европској посластичарници у Београду. Био је позоришни редитељ, министар културе, велики заљубљеник у олдтајмере. У Београду је отворио први музеј аутомобила а у склопу музеја и камерну сцену Модерна гаража спојивши тако две своје велике страсти. Братислав Браца Петковић изненада је умро ноћас у Београду а ми у знак сећање гледамо причу о првој и јединој трци формуле један одржане у Београду.

Уредник емисије: Горислав Папић

 

 

 

 

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]