Читај ми!

Филм

Убиство на подмукао и свиреп начин из ниских побуда

"Убиство на подмукао и свиреп начин из ниских побуда" је југословенски криминалистички филм снимљен 1969. године у режији Живорада Жике Митровића по сценарију Милана Милићевића - Ланга. (1969)

По својој теми и по свом стилу се прилично ослањао на Митровићево раније дело Нож, али такође и дотицао дотадашње табу теме југословенске кинематографије као што је абортус (који је још увек био илегалан).

Филм је изазвао пажњу и по томе што је снимљен у cinema verite стилу, односно што се уз игране користе и документарне сцене (које укључују протагонисте који гледају представу мјузикла Коса у београдском Атељеу 212), односно славне личности које се накратко појављују у cameo улогама глумећи саме себе.

Убиство извршено у центру Београда послужило је новинару да попуни рубрику. Али кад милиција ухапси и оптужи, по његовом мишљењу невиног човека, он се умеша у истрагу кроз коју ће срести низ личности из виших чаршијских кругова и из београдског подземља. Доводећи живот у опасност, он најзад открива правог убицу.

Улоге: Михаило Јанкетић, Ирена Просен, Зоран Милосављевић, Петар Краљ...
Режија: Жика Митровић