Читај ми!

Културни дневник

Гост Културног дневника је Горана Раичевић универзитетски професор модерне српске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, ауторка књиге "Агон и меланхолија, Живот и дело Милоша Црњанског" за коју је добила овогодишњу Награду Лаза Костић новосадског Салона књига.

У Културном дневнику о завршници пролећног дела 18. Београдског фестивала игре и наступу трупе грчког уметника Димитриса Папајоануа, једне од најзначајнијих личности уметничке и савремене игре, на сцени Српског народног позоришта. Били смо у Југословенском драмском позоришту на премијери представе "Мој муж" рађене према збирци прича Румене Бужаровске у режији Јоване Томић, доносимо причу о изложби илустрација "Хипермодерни Данте" организовану поводом 700 година од смрти Дантеа Алигијерија у Италијанском институте за културу.

У јулу месецу Свет ће обележити 60 година од смрти писца и новинара Ернеста Хемингвеја. У Културном дневнику говоримо о троделном документарном серијалу посвећеном животу и заоставштини овом, једном од најважнијих аутора двадесетог века, који потписују Кен Барнс и Лин Новик, чувени по документарцима из америчке историје.

У Установи културе Пароброд у оквиру циклуса трибина "Феномен рокенрол културе-од идеологије ка пракси" разговарало се о споју ликовне уметности и рокенрол музике. Ово је и тема Културног дневника.

Јеврејски музеј у Бечу однедавно има још једну зграду, на локацији где је пре тачно шест векова срушена најстарија градска синагога. Управо отворена изложба, са које извештава наша новинарка, прати станице тог првог државно организованог погрома над европским Јеврејима.

Уредник Војка Пајкић Ђорђевић
Реализатор Ерна Глигоријевић
Монтажер Никола Манић