Читај ми!

Јутарњи програм

Отварамо четврти месец ове 2021-ве године! 1. април је препознатљив као Светски дан шале, али ми ћемо и данас радити озбиљно. Постоје бројна тумачења, а једно од њих је да се овај својеврсни „народни празник" појавио крајем средњег века у Европи као "Дан свих луда", који је представљао општенародно весеље. Обичај збијања првоаприлских шала није заобишао ни Србију, па се често у медијима могло наћи понешто што је изненадило читаоце. Једна од најбољих успелих шала, је она објављена 1964-те године у "Политици експрес" и односила се на то да легендарни фудбалер, и Звездина звезда, Драгослав Шекуларац "прелази" у "Партизан". Шале нам недостаје, поготову у време епидемије, када се све мање смејемо, па ако данас чујете априли-ли-ли, обрадујте се бар на тренутак..., а ако останете са нама до 11 сати ево тема о којима говоримо:

- Републичка агенција за мирно решавање радних спорова недавно је обележила 15 година постојања, а за то време радила је на око 20 хиљада спорова. Агенција је једина специјализована институција која се бави радним правом у нашој земљи. Каква су права радника и у ком сегменту су најчешће угрожена? То су само неке од тема о којима говоримо после пола 8.

- За католичку цркву и вернике, данас је Велики четвртак! Овај дан означава последњи дан коризме, а увече започиње вазмено тродневље - Велики четвртак, Велики петак, Велика субота, који завршавају Христовим ускрснућем, празником Ускрса. У сусрет Ускрсу по Грегоријанском календару, о обичајима и вери, разговарамо после јутарњег дневника са Станиславом Хочеваром, београдским надбискупом.

- Број електорнских трансакција је са седам милиона у 2019. години порастао на 14,3 милиона прошле године. За време пандемије удвостручен је и број виртуелних продајних места. Продавцима који још нису прешли на онлине продају, а желе то да ураде, Министарство трговине је припремило водич за електронске трговце. Шта садржи, како се користи и колико ће помоћи дигиталној продаји? О томе - после 9 сати.

- Да ли треба да бринемо и кад у џепу имамо новчаницу од 50 евра? По Београду се прича да круже фалсификоване. Шта кажу у Народној банци и како да разликујемо праве од лажних новчаница, откривамо после пола 10.

- После више од годину дана од почетка пандемије, скоро да нема некога ко се није ужелео путовања. Ипак, има и оних који и сада путују. Наша гошћа после 10, ауторка портала, али и књиге "Уметност путовања", води нас на путовање у Турску, али не ову који сви знамо...

- На самом крају представљамо вам групу "Бибер". Њихов албум објављен је крајем 2019. за ПГП РТС, одликује га спој традиционалног и модерног, а чине га обраде старих песама и ауторске нумере. Као ни многа издања, ни овај музички материјал због пандемије Ковид 19 није добио прилику за концертно представљање...али је зато итекако запажен на дигиталним платформама за дистрибуцију музике.

Емисију је осмислио и уредио Александар Туцаковић, а пред камерама ће бити Ивана Миленковић!