Читај ми!

Гастрономад

Браон шампињони - шумско месо

Печурке су од давнина присутне у људској исхрани. Због хемијског састава сличног намирницама животињског порекла зову их и "шумско месо", а за шампињоне важи и да су прави шампиони здраве исхране. Данас се најчешће гаје у посебним условима и доступни су у свако доба године. Сви шампињони, а посебно они браон или смеђе боје, пуни су минерала и витамина, имају ниску калоријску вредност и веома мали гликемијски индекс, па се препоручују и као део исхране дијабетичара.

Специфичан укус браон шампињона инспирише гастрономе широм света. У нашим крајевима често се припремају у време поста, а сваки део Србије има свој начин припреме ове вредне намирнице. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у новој епизоди Гастрономада, припремиће нам посну кобасицу од браон шампињона у омоту и потаж од ових фантастичних гљива.

Нова епизода Гастрономада у понедељак, 29. марта, у 12.29, на РТС 1.