Читај ми!

Око економије: Усклађивање са животом

Не попуштање, већ усклађивање са животом. Тако је угледни  епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић образложио одлуку  да се након пет дана  закључавања отворе све радње, сем тржних  центара и угоститељских објеката.

Очигледно за многе је то било дугих пет дана, јер мало ко из приватног,  посебно сектора услуга, није поставио питање - како мој посао угрожава епидемилошку ситуацију? Од фризера, преко фиитнес инструктора, власника  малих салона и радњи.

Постоји рачуница да дан закључавања српску привреду кошта 200 милиона евра. Дакле, милијарда је изгубљена. Колико је, са друге стране уопште  умесно поставити питање - шта је добијено? Када знамо да расте број  новозаражених и умрлих  од коронавируса.

Ипак, код пооштравања мера питање је како их одмерити да се не би  "потопили " већ угрожени мали привредници.
 
Држава је већ наменила посебан пакет мера помоћи најугроженијима -  угоститељству, туризму и аутопревозницима, као и исплату половине три минималне зараде за све, укључујући и велика предузећа да се не би отпуштали радници.
 
Чињеница је да је Србија међу првим државама у пандемији реаговала на кризу и да је помогла привреду кроз повољне кредите, одложено плаћање пореских обавеза, мораторијум на кредите.
 
Сви су сагласни и сада - помоћ - ДА, уколико је намењена најугроженијима како би се сачувале и фирме и радна места.

Како направити прави баланс између мера које су непходне да би се сачувало здравље и здравствени систем  и са друге стране, да се не би угрозило пословање стотине хиљада приватих предузетника, али и великих система?
 
Шта је препорука привреде држави, шта је искуство за ових годину дана  показало, које су предности, који недостаци мера и када ће све доћи на  наплату? Какво је искуство других држава, посебно у региону?

О тим питањима говоре гости Ока економије - привредици : председник  Српске асоцијације менаџера Драгољуб Дамњановић, директор у Привредној комори Србије Бојан Станић и председник Групације ПКС за превоз путника у друмском саобраћају Миломир Радовановић.

Искуство словеначких привредника, који су месецима "под кључем" преноси дописник РТСа из Љубљане Владимир Банић.

 Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]