Читај ми!

Може ли се закључати пандемија

Пре тачно годину дана у Србији су забележени први случајеви ковида 19 и тада ни највећи песимисти нису очекивали да ће борба са новим коронавирусом бити непрестана и све сложенија. Којим мерама се може спречити нови талас епидемије у Србији и шта смо научили о вирусу тема је овог издања емисије "Четвртком у девет".

Када је 6. марта 2020. у Србији регистрован први случај заразе новим коронавирусом стрепња и неизвесност били су очити у јавности, као и убеђење да ће се криза природно окончати до лета са првим јачим зрацима сунца.

Годину дана касније јасно је да је пандемија отпорна на сва годишња доба и да још увек не постоји ефикасна, универзална терапија за ковид 19, а наде се полажу у успешну вакцинацију.

Може ли се пандемија или барем њен нови талас зауставити новим и оштрим закључавањем, шта смо за годину дана научили о вирусу, каква је ситуација у здравственом систему и да ли су нови сојеви знатно опаснији од првих, то је тема емисије "Четвртком у девет" 4. марта 2021. у 21 сат.

Гости емисије су професорка имунологије Вера Правица, Медицински факултет Унверзитета у Београду, епидемиолог др Предраг Кон, пуковник др Иво Удовичић, командант Војномедицинског центра Карабурма, проф. др Радмило Јанковић, заменик директорка КЦ Ниш и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш.

Из Крагујевца се укључује проф. др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац.

О искуствима других европских земаља током пандемије говориће дописници РТС-а Владимир Банић из Словеније, Ивана Милорадовић из Велике Британије и Сања Лучић из Италије.

Емисију воде Ана Стаменковић и Зоран Станојевић.