Читај ми!

Фама о Ниновој награди

Како је Светислав Басара помогао Ниновом жирију и да ли је "Контраендорфин" смирио страсти или само донео примирје?

По сопственом признању: сумња му је била већа него нада. Ипак, Светислав Басара написао је најбољи роман на српском језику у 2020.години, оценио је Нинов жири. Тако се Басара други пут уписао на листу добитника. Занимљиво је да је и чаршија која предвиђа не читајући, могла да се клади на њега, а упућени пак кажу да је ове  године - Басара био потребнији Ниновој награди него она њему.

После  полемике која је пре годину дана покенута позивом на бојкот Нинове награде, да ли је „Контраендорфин" смирио страсти или је само донео примирје? Да ли је храбра или логична одлука да се (однедавно) колумнисти дневног листа који се сматра провладиним додели награда недељника који слови за опозициони?

Велика награда Иво Андрић додељује се протеклих пет година на данашњи дан у Андрићграду и једина је, уз Нинову, која има и озбиљан наградни фонд, а тренутно јој представља и противтежу - неки би рекли у идеолошком, а неки у поетичком значењу. Због епидемије, додела награде је одложена, тако да ће двојици добитника бити уручена вероватно на пролеће.
 
Петер Хандке награђен је за роман „Други мач" - то је први његов роман после Нобелове награде, својеврсна освета писца критичарима.Исту награду у Андрићграду, али за целокупан опус, добио је Милован Данојлић. Писац, преводилац, есејиста и добитник Нинове награде за 1997. за роман „Ослободиоци и издајници", који је такође изазвао озбиљне полемике, чак и унутар Жирија. Занимљиво да је тада и Басара поново био у најужем избору. Ако је о прози и било, о поезији и преводима Милована Данојлића нема спорења.
 
А док се чека формално уручење награде у Андрићграду, подсећамо на интервју снимљен после Данојлићевог пријема у САНУ, али и на оспоравања која су пратила Хандкеа кад је добио Нобелову награду.

Емисију припрема и води Драгана Игњић
Око магазин, РТС1 у 18.25

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]