Читај ми!

Око економије: Давос са емоцијама?

Поверење уместо/зарад профита

И ове године одржава се најутицајнији економски форум у Давосу. Тачније - скуп је виртуелан, али то није утицало на саму листу говорника - најмоћнијих људи из политике и бизниса.

Сем тога што је виртуелан, Давос је ове године специфичан јер је у фокус ставио - поверење. Како се дошло од тога да је кључ - стварање профита до тога да без поверења нема напретка? Веома лако, коронавирус је оголио две чињенице: да све(т) може да стане и да је у току рат за вакцине.

Две најмоћније жене света - немачка канцеларка Ангела Меркел и директорка ММФ-а Кристин Лагард позвале су на солидарност и обнову поверења када је реч о набавци вакцина како би било подједнако за све и како ни сиромашне земље не би било изостављене.

Све то је предуслов за опоравак економије на шта је указао и кинески председник Си Ђипинг који је позвао на мултилатеризам и заједнички рад како би се "економије вратиле на прави пут".

Поруке лидера пажљиво слушају у свету бизниса који тврде да је ово кључна година за опоравак, али да све зависи од брзине вакцинисања и помоћи онима који су најугроженији.

Да ли је пандемија још више оголила јаз сиромашних и богатих, колико је позив за престанак рата за вакцинама декларативан, а колико реалан, има ли шансе да 2021. година буде година економског опоравка и каква је позиција Србије у таквој глобалној поставци?
То су нека од питања којима се бавимо у Оку економије.

Гости су консултант за имунизацију УНИЦЕФ-а доктор Драгослав Поповић, економиста Горан Николић и банкар Славко Царић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

 

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]