Читај ми!

Стефан Немања у Београду

27. јануара биће откривен споемник родоначелнику династије Немањића. Како су се одвијали радови и која су их питања пратила?

Када се 2017. навршило осам векова откако је српска држава постала краљевина, одлучено је да у Београду буде подигнут споменик Стефану Немањи. Годину касније, завршен је међународни конкурс и одлучено је да аутор споменика буде руски вајар Александар Рукавишњиков. У то време покренута су и бројна питања: о величини споменика, о симболици, изгледу постамента, цени, уметничким и неуметничким утицајима.

"Ништа лепше нисам видео од овог споменика", утисак је председника Србије. Да ли ће исти утисак имати и други грађани када споменик од среде буде представљен јавности?

Да ли ће нови Савски трг бити један од најлепших, или је то тек изнуђени нови центар града, како кажу они којима се споменик не допада?

Зашто неки сматрају да је превелик? Сме ли да буде виши од некадашње Железничке станице?

Шта симболише Стефан Немања у главном граду Србије?

Какву причу причају симболи на споменику, а какву они у унутрашњости постамента?

Да ли ће Београђани заволети Немању, како се нада аутор споменика Александар Рукавишњиков?

Гости Ока:

Академик Љубомир Максимовић, историчар и члан Одбора за подизање споменика

Проф. др Сима Аврамовић, професор Правног факултета и члан Одбора за подизање споменика и члан Жирија за подизање споменика

О споменику говори и његов аутор Александар Рукавишњиков, као и академик Светомир Арсић Басара, вајар и члана Жирија. О новој поставци у будућем музеју, а некадашњој згради Железничке станице, говори Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

Водитељ Драгана Игњић

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]