Читај ми!

Српска нова година од београдске Касине 1923. до Хен Галана у Велсу

Ко осим Срба слави Нову годину по старом календару и шта тог дана славе Велшани, Шкоти и Швајцарци?

Данас је 1. јануар по Јулијанском календару; међутим пре 102. године краљевина СХС је одустала од овог календара. Срби су, међутим наставили да славе празнике по свом старом календару што је изазвало бес привредника из Загреба који су се љутили јер економија трпи због двоструких празника. Из револта 1923. у појединим београдским кафанама почиње да се слави оно што се данас називамо Српска нова година. Ко осим Срба слави Нову годину по старом календару и шта тог дана славе Велшани, Шкоти и Швајцарци?

За Зрењанин данас кажу да је Барселона без воде а у овом граду на Бегеју пре 30 година за титулу најбоље рукометне екипе у Европи надметали су се Пролетер и Барселона. Био је то симболичан крај европских успеха наших рукометних клубова. Зрењанин би могао да буде и град симбол почетка успеха рукометне репрезентације Србије. Јер, у новој кристалној дворани поред чувеног Медисона победили смо Француску, најбољу светску репрезентацију у овом веку а јуче и Грчку. Да ли се то рукомет вратио кући и да ли је најзаслужнији за то нови селектор који је у Србију дошао баш из Барселоне?

У време када смо били велесила у рукомету били смо то и у шаху. Популарност шаха у Југославији била је огромна а на пример Шаховски информатор који је водио Александар Матановић био је у светским размерама озбиљан часопис. Данас у време Корона вируса људи све више играју шах on line, на Нетфликсу гледају серију Дамин гамбит а наши људи, у Београду праве и штампају један од најпознатијих америчких шаховских часописа.

Уредник емисије: Горислав Папић

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]