Читај ми!

Филм

За долар више

Други део популарне "доларске" трилогије Серђа Леонеа, којом је овај италијански мајстор учврстио шпагети-вестерн као један од култних жанрова поклоника мање комерцијалног филма, "За долар више" заиста је један од класика светске кинематографије, који изгледа једнако свеже и оригинално и привлачи пажњу гледаоца као и када је снимљен пре неколико деценија. (For a Few Dollars More, 1965)

Својим специфичним третманом карактеристичних мотива вестерна, Леоне је снажно утицао на перцепцију целог жанра, па је За долар више данас без икакве сумње један од његових камена темељаца.

Банда терорише територију Новог Мексика. На њеном челу је злогласни Ел Индио за којим су власти расписале потерницу с наградом од фантастичних десет хиљада долара које ће добити онај ко га доведе живог или мртвог.

Окрутном злочинцу се нико не усуђује да стане на пут. Ипак, појављују се двојица искусних ловаца на главе, тајанствени Пуковник и усамљени револвераш. Испрва конкуренти, њих двојица ће се на крају удружити и постати партнери у погубној потери за Ел Индиом.

Улоге: Клинт Иствуд, Ли Ван Клиф, Ђан Марија Волонте, Клаус Кински...

Режија: Серђо Леоне